AUSTRIJA

Handke ni kod kuće nije imao toplu dobrodošlicu: Novinari ga rešetali pitanjima, on se iznervirao

Rekao da više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, "uprkos Nobelovoj nagradi", ne zanimaju za njegovu književnost

Handke: Naljutio se. Arhiv

Avaz.ba

16.10.2019

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke naprasno je u utorak navečer prekinuo razgovor s novinarima u rodnom Grifenu u Koruškoj, a otkazan je i za danas planirani susret s novinarima.

Susret u Grifenu u utorak navečer prekinut je nakon što je jedan novinar Handkea upitao šta misli o kritici koju mu je dan prije uputio dobitnik Njemačke književne nagrade Saša Stanišić.

- Ja stojim pred svojim vrtnim vratima i tu je 50 novinara i svi postavljaju pitanja poput vas. Ni od koga od njih ne čujem da je i pročitao nešto što sam ja napisao. Svi govore samo o reakcijama. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, Homera, Servantesa. Pustite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanja - rekao je Handke, a prenio austrijski radio Oe1.

Nakon toga je dodao da više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, "uprkos Nobelovoj nagradi", ne zanimaju za njegovu književnost.

U srijedu ujutro iz općine Grifen saopćeno je da se otkazuje za poslijepodne najavljeni susret Handkea s građanima i medijima.

Saša Stanišić, dobitnik ovogodišnje Njemačke književne nagrade, jedne od najvažnijih književnih nagrada za njemačko govorno područje, u svom je govoru na svečanosti dodjele nagrade povodom otvaranja Frankfurtskog sajma knjige žestoko kritizirao ovogodišnju odluku o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Hendkeu.

Stanišić, koji potječe iz Višegrada u BiH, a u ranim devedesetima zbog rata je prebjegao u Njemačku, kritizirao je Handkea zbog njegove podrške Miloševićevom režimu tokom rata u devedesetima.

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, zbog njegove podrške Miloševiću i negiranja genocida u Srebrenici, diljem svijeta, a posebno na jugoistoku Evrope, naišla je na brojne osude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.