SJEVERNA KOREJA

Skrivena poruka ili nešto drugo: Kim Jong-un zajahao bijelog konja na svetoj planini

Poznato je kako je Kim često posjećivao svetu planinu u vrijeme donošenja važnih političkih odluka

Avaz.ba / Reuters

16.10.2019

Jaše kroz snježna polja i šume. KCNA

Bliski saradnici sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una uvjereni su kako on planira novu "veliku operaciju", saopćili su danas državni mediji i u prilogu objavili fotografije vođe kako jaše bijelim konjem po najsvetijoj planini Sjeverne Koreje. 

Snimke, koje je objavila državna novinska agencija KCNA, prikazuju Kim Jong-una kako na bijelom konju jaše kroz snježna polja i šume na planini Baektu, duhovnoj domovini dinastije Kim, piše Reuters.

- Njegov pohod na konju u planini Baektu događaj je od važnog značaja u historiji korejske revolucije - navodi KCNA.

- Dužnosnici koji su pratili vođu i koji su već ranije svjedočili sjajnim trenucima njegovog razmišljanja, s radošću su uvjereni kako on planira novu veliku operaciju, kojom će začuditi cijeli svijet i napraviti još jedan korak naprijed u korejskoj revoluciji - dodaje novinska agencija. 

U prilogu nije objašnjeno šta bi mogla uključivati nova operacija, ali je poznato kako je Kim često posjećivao svetu planinu u vrijeme donošenja važnih političkih odluka. Naprimjer, Kim je posjetio vrh planine Baektu krajem 2017., nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu.

Analitičari smatraju kako se na fotografijama simbolično prikazuje Sjeverna Koreja u svojoj borbi protiv međunarodnih sankcija i pritiska zbog nuklearnog programa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.