VAŠINGTON

Tramp otvoreno: Akcija "Izvor mira" nije problem Amerike, već Turske i Sirije

Donald Tramp. AFP

Al. Ti. / Avaz.ba

16.10.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pohvalio je svoje poteze u Siriji ocijenivši ih kao "strateški briljantne", ali i pored kritika koje je uputio na račun Turske, kazao je da ni Kurdi nisu "anđeli".

Tramp je bio pod velikim kritikama, jer je, kako su njegovi protivnici naveli, dao zeleno svjetlo Turskoj za vojnu akciju u Siriji.

- Situaciju u Siriji vidim kao strateški briljantnu za Sjedinjene Američke Države. Naši vojnici su napustili taj region, potpuno su sigurni. To je "sukob" između Turske i Sirije, ne između Turske i Amerike, kao što mnogo glupih ljudi vjeruje da jeste - kazao je Tramp.

Izjavio je i da vjeruje da je američko nuklearno postrojenje koje je smješteno u bazi Incirlik u Turskoj, sigurno uprkos napetim odnosima Ankare i Vašingtona.

Kao što je poznato, akcija Turske na sjeveroistoku Sirije počela je u prošlu srijedu, a SAD su zbog toga uvele sankcije Ankari, kao i bilo kojoj drugoj osobi koja se može povezati s "destabilizirajućim aktivnostima na sjeveru Sirije".

- Vrlo brzo ću povećati tarife na čelik iz Turske za 50 posto. Također, Sjedinjene Države će istog trenutka prekinuti pregovore s Turskom o trgovinskoj razmjeni, vrijedne 100 milijardi dolara - kazao je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.