ŠPANIJA

Gori sve u Kataloniji: Masovni protesti na ulicama, povrijeđeno 125 osoba

Demonstranti traže oslobođenje zatvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije

Avaz.ba

16.10.2019

Hiljade demonstranata krenule su jutros iz pet katalonskih gradova prema Barceloni, gdje će u petak masovnim protestom i generalnim štrajkom tražiti oslobođenje zatvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije. 

“Marševi slobode”, kako su ih nazvali organizatori, odvijaju se iz Đirone, Taragone, Tarege, Berge i Vika. Iza njih stoje dvije civilne organizacije ANC i „Omnium Cultural“, čije je čelnike Žordija Sančeza i Žordija Kviharta Vrhovni sud u Madridu osudio u ponedjeljak na po devet godina zatvora zbog ustanka radi rušenja državnog poretka, prenijela je Hina.

Oni su dvojica od devet katalonskih zvaničnika kojima su izrečene zatvorske kazne od 9 do 13 godina nakon što su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španije, a zatim proglasili nezavisnu republiku. Ustavni sud je zabranio referendum.

Demonstranti nose transparente s natpisom “Sloboda” i zastave koje simboliziraju nezavisnost. Istovremeno su sindikati studenata i učenika počeli trodnevni štrajk. Sindikati koji podržavaju nezavisnost, najavili su za petak opći štrajk u Kataloniji, u kojoj se ostvari 19 posto državnog BDP-a. 

U utorak navečer je u četiri najveća katalonska grada Barceloni, Leidi, Đironi i Taragoni došlo do sukoba demonstranata i policije, prilikom čega je povrijeđeno 125 osoba, od kojih 60 policajaca. Srećom, niko nije teže povrijeđen.

Španska socijalistička vlada još je sinoć objavila saopćenje u kojem je poručila kako je njen “cilj osigurati sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom”. Opoziciona desnica pozvala je Pedra Sančeza na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti, kojim bi vlada u Madridu preuzela djelimičnu kontrolu nad Katalonijom.

Sančez bi se tokom dana trebao sastati s liderima tri najveće opozicione stranke. Njegova vlada poručila je u utorak kako ne razmatra amnestiju za osuđene katalonske funkcionere te da bi oni trebali odslužiti kazne.

U Španiji se za manje od mjesec održavaju parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine.


Planula Katalonija. AFP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.