AKTUELNO

Tramp upozorio Turke: Ukoliko sastanak ne prođe dobro, slijede "razorne" sankcije

Erdoan je ovaj potez dugo planirao, ali nije želio da se američke snage nađu na udaru, smatra predsjednik SAD

Donald Tramp. AFP

I. K. / Avaz.ba

16.10.2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) izjavio je kako će SAD pokušati doći do rješenja s Turskom u vezi s napadom na sjeveroistoku Sirije, ali i da će sankcije biti "razorne" ukoliko diskusija s Ankarom ne bude išla u pravom smjeru. 

- Mi smo u odličnoj poziciji. Mislim da ćemo imati uspješan sastanak. Ukoliko ne budu željeli, sankcije, carine i druge stvari koje primjenjujemo, uvest ćemo i njima, a to će biti razorno po tursku ekonomiju - istaknuo je Tramp. 

On je ovo izjavio samo nekoliko sati prije polaska potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence) i američkog državnog sekretara Majkla Pompea (Michael) u Ankaru. 

Podsjetimo, Turska je pokrenula ofanzivu preko svoje južne granice sa Sirijom samo nekoliko dana nakon što je Tramp objavio da će se američki vojnici povući iz tog područja.

Predsjednik SAD izjavio je i kako turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) nije dao odobrenje da uđe na sjeveroistok Sirije te da je turski lider već dugo planirao taj potez, ali da on nije želio da se američke snage nađu na udaru. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.