ŠPANIJA

Haos u Barceloni: Novi sukobi demonstranata i policije, zapaljeno nekoliko automobila

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

16.10.2019

Žestoki sukobi na ulicama Barcelone - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Novi sukobi demonstranata i policije dogodili su se večeras u Barceloni, treću noć zaredom. Podsjećamo, demonstranti, njih više od 20 hiljada i večeras je protestiralo i obračunalo se s policijom, a zahtijevaju da se puste na slobodu bivši katalonski lideri.

Kako javlja AFP, demonstrati su bacali limenke i druge predmete na pripadnike policije, a tom prilikom je zapaljeno nekoliko automobila, a dim i vatra su se nadvili nad ulicama grada.

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) poručio je večeras da nasilne grupe neće postići ništa.

- Vlada neće dopustiti da se nasiljem nametne zajednički život - kazao je Sančez i pozvao Parlament Katalonije da osudi upotrebu nasilja.

Inače, u protestima koji traju već nekoliko dana povrijeđeno je više od 300 osoba, od kojih je čak 60 policajaca. Svi veći gradovi u Kataloniji su blokirani.

Večerašnje demonstracije su kao i ranijih noći organizirao Komitet za obranu Republike (CDR), organizacija sastavljena od više grupa koje zahtijevaju od katalonske vlade primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine, te odlazak španske nacionalne policije i civilne garde iz Katalonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.