ITALIJA

Gradić na Sardiniji poziva na nekorištenje Google Mapsa

Vatrogasna brigada zaprimila 144 poziva o gubljenju

Prateći Google Maps završavali u neprohodnim dijelovima oko gradića Baunej. Agencije

Avaz.ba / United Press International

17.10.2019

Gradić na italijanskom otoku Sardiniji poziva turiste da ne koriste aplikaciju Google Maps tokom boravka ili u njegovoj blizini. 

Apel je izdat nakon što su stigla 144 poziva u kojima vozači i planinari javljaju da su se izgubili. Gradonačelnik gradića Baunej Salvatore Korijas (Corrias) rekao je da su kroz grad postavljeni saobraćajni znakovi na kojima na italijanskom i engleskom piše „nemojte pratiti smjernice na Google Mapsu“. Dodao je da je lokalna vatrogasna brigada zaprimila 144 poziva tokom posljednje dvije godine, u kojima ljudi navode da su završili u potpuno nepoznatim područjima. 

- Sve je to zato što su pratili upute na Google Mapsu, koje su nepravilne, i vode u totalno pogrešnim pravcima – rekao je Korijas. 

Naveo je primjer nedavnog incidenta, u kojem su dva turista s Poše automobilom ostali „zaglavljeni“ na gruboj cesti na planinskom lancu. Htjeli su naći uvale s bijelim pijeskom, po čemu je ovaj region poznat, ali ih je GPS odveo na potpuno drugu lokaciju, odakle se nisu mogli izvući. 

Gradonačelnik je rekao da su zvaničnici ovog gradića u kontaktu s kompanijom Google Maps u vezi s ispravkom grešaka, ali predlaže da se u međuvremenu posjetioci koriste pisanim mapama umjesto GPS-om, dok se ovaj problem ne riješi. 

Predstavnik Google Mapsa rekao je da kompanija istražuje situaciju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.