Nakon što je dobio akt predsjednika SAD

Erdoan Trampovo pismo bacio u kantu za smeće i naredio napade

Britanski javni servis, pozivajući se na izjave bliskih saradnika predsjednika Turske tvrdi da je Erdoan bio iznerviran Trampovom porukom

S. N.

Tramp i Erdoan

Foto: AFP


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) naredio je akciju turske vojske na sjeveroistoku Sirije čim je pročitao pismo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump).

Kako tvrdi britanski javni servis BBC, Erdoan je Trampovo pismo bacio u kantu za smeće.

Sadržaj neobičnog pisma, kako ga ocjenjuje i BBC, pročitajte ovdje

Britanski javni servis, pozivajući se na izjave bliskih saradnika predsjednika Turske, tvrdi da je Erdoan bio iznerviran Trampovom porukom, a šta misli o njenom sadržaju, iskazao je bacivši papir u smeće.

BBC ističe i da je turska vlast "odlučno i duboko" odbila Trampovo pismo.

Ovaj medij objašnjava i da je duga historija sukoba Turske s Kurdima, ali i mimoilaženja Ankare s Vašingtonom o ovom pitanju.

Navodi se da ni administracija Baraka Obame (Barack) nije imala razumijevanja za neke turske poteze prema Kurdima te da je Tramp nastavio s tom politikom.

BBC se osvrće i na probleme u koje je američki predsjednik upao nakon iznenadne naredbe da vojnici te zemlje napuste Siriju. Ističe se da je predstavnički dom parlamenta SAD ogromnom većinom, koju čine demokrati, ali i veliki broj republikanaca, osudio Trampovu naredbu o povlačenju vojnika.

Erdoan će se danas sastati s delegacijom SAD koju predvodi potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence).

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

NA VRH

Podijeli članak na