BREXIT

Boris Džonson sklopio dogovor s Evropskom unijom, ali...

Još nekoliko teških prepreka

Boris Džonson. Agencije

A. P. / Avaz.ba

17.10.2019

Velika Britanija i Evropska unija pronašle su zajednički jezik o nacrtu teksta dogovora o Brexitu, nakon jedanaestosatnog pregovaranja i nastojanja britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) da napokon privede kraju dugogodišnje pitanje britanskog odlaska iz evropskog bloka. 

Ali, to ne znači kraj ovog spora. 

Dogovor, čiji su detalji objavljeni nedugo nakon najave, mora savladati još nekoliko teških prepreka, među kojima je i odobrenje evropskih lidera, i, što je najvažnije, britanskog parlamenta. Džonsonova prethodnica Tereza Mej (Theresa May), kao i on, sklopila je sporazum s Briselom, ali je pretrpjela tri žestoka poraza u parlamentu. 

Demokratska sindikalna stranka Sjeverne Irske, koja je ključna da bi  parlament odobrio dogovor, saopćila je da ga ne podržava. Protivnici su elemenata dogovora koji se tiču pozicije Sjeverne Irske nakon Brexita. A opozicioni lider Laburističke stranke Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) pozvao je članove parlamenta da ga odbiju. 

- Izgleda da je premijer napravio još gori dogovor nego Tereza Mej - rekao je Korbin. 

Demokratska sindikalna partija saopćila je da nema namjeru podržati dogovor, jer bi on nanio štetu ekonomiji Sjeverne Irske i naškodio integritetu ove stranke. Ali, Džonson ima veću šansu da dobije odobrenje parlamenta za dogovor nego njegovi prethodnici, jer je on predano radio na tome da ispravi ono što izaziva skepticizam u vezi s njegovom strankom. 

Danima je radio i na tome da nađe saglasnost o pitanju kako će Sjeverna Irska biti tretirana u Evropi nakon Brexita. Džonson je dao značajnu osnovu za strukturu carinske unije koja bi odobrila Sjevernoj Irskoj, koja je dio Velike Britanije, da nastavi slobodno trgovati s Republikom Irskom i ostalim članicama Evropske unije. 

Premijer Republike Irske Leo Varadkar stao je u odbranu dogovora Džonsona i Evropske unije, napisavši na Twitteru da je nacrt dogovora dobar za Republiku Irsku i Sjevernu Irsku. 

- Nema tvrde granice. Ekonomije otoka i kontinenta mogu nastaviti napredovati. Dogovor štiti jedinstveno tržište i našu ulogu u njemu - dodao je. 

Analitičari Euroazijske grupe, koja se bavi procjenom političkog rizika, rekli su da je Brisel stjerao Džonsona u ćošak toliko da je razumljivo što su demokratski sindikalisti nezadovoljni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.