VELIKA BRITANIJA

Objavljeni detalji dogovora o Brexitu

Barnije zadovoljan dogovorom

Dogovor o Brexitu zadovoljio obje strane. Ilustracija

Avaz.ba / Index.hr

17.10.2019

Novi dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije pošten je i razuman i odgovara načelima Evropske unije, izjavio je evropski glavni pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier).

U odnosu na taj sporazum, promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

- Opcija "Bekstop" zamijenjena je novim pristupom. Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, sada je zamijenjen novim pristupom. Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta - navodi Barnije. 

Prema novom dogovoru o Brexitu, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila Evropske unije kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku. Primjenjivat će se evropski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.

U odnosu na stari sporazum iz novembra prošle godine,  na zahtjev sadašnje britanske vlade, izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju Evropska unija - Velika Britanija.  

- Evropska unija i Velika Britanija sada su našle novi način kako bi postigle cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istovremeno osigurale da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Republike Irske i Sjeverne Irske - dodaje Barnije. 

Na irskom otoku, također, neće biti carinskih kontrola, već će se one obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište, neće se primjenjivati evropske carinske tarife. Neće se plaćati evropske carine ni na stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice. Sjeverna Irska će, kao i ostatak Velike Britanije, moći uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će Velika Britanija zaključivati sa partnerima širom svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku, primjenjivat će se britanske carinske tarife. 

Novost je i uvođenje mehanizma "pristanka", koji uključuje mogućnost da članovi sjevernoirske skupštine imaju odlučujući glas o dugoročnoj primjeni evropskih zakona u Sjevernoj Irskoj. Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma, članovi sjevernoirske skupštine moći će odlučiti običnom većinom žele li nastaviti primjenjivati evropske zakone. Ako glasaju za, sistem se produžuje za četiri godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.