BARCELONA

Haos na protestima: Obračunali se desničari i ljevičari, gorjeli kontejneri

Zapaljeno je više kontejnera, a policija je rastjerivala nasilne demonstrante

Nasilni protesti u Barceloni. AFP

I. K. / Avaz.ba

18.10.2019

Tokom četvrtog dana protesta protiv presuda katalonskim liderima došlo je do sukoba zagovarača nezavisnosti i desničara koji se protive nezavisnosti Katalonije

Uprkos tom sukobu te zapaljenim kontejnerima i policijskoj intervenciji, u Kataloniji nisu zabilježeni veći neredi kao prethodna tri dana, prenose svjetske agencije. 

Naime, u centru Barcelone sinoć su održana dva protesta suprotstavljenih grupa.

Odbori za odbranu Republike (CDR), organizacija katalonskih zagovornika nezavisnosti, koja je nasilno protestirala posljednja dva dana, sazvala je novi masovni skup, kojem se odazvalo oko 13.000 osoba, podatak je gradske policije. 

Znatno manji skup održali su pobornici jedinstvene Španije, koji su prvi put izašli na ulicu nakon presuda katalonskim zagovornicima nezavisnosti donesenim u ponedjeljak. 

Četvrti dan protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Za razliku od srijede, kada je CDR putem društvenih mreža pozvao demonstrante da dođu s bijelim rolnama toaletnog papira, kako bi bacajući ih u zrak, poručili da je "još mnogo toga ostalo počistiti u Kataloniji“, misleći, između ostalog, na odlazak španske policije, ovaj put su pozvali aktiviste da dođu s loptama.

Inače, Vrhovni sud Španije u ponedjeljak osudio katalonske lidere na kazne zatvora između 9 i 13 godina.

Podsjetimo, stanovnici Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika, podijeljeni su oko pune nezavisnosti.

Katalonija od 1978. godine, kada je Španija prešla iz diktature u demokratiju, ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama.

Centralna vlada u Madridu upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.