AKTUELNO

Šaban: Sporazum o prekidu vatre je nejasan

Damask ne može prihvatiti još jedan irački Kurdistan u Siriji, izjavila je ona

Busejna Šaban. PressTV

Fena

18.10.2019

Sporazum o prekidu vatre koji su najavile Sjedinjene Američke Države na sjeveru Sirije s Turskom je nejasan, izjavila je viša savjetnica sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.  

- Damask ne može prihvatiti još jedan irački Kurdistan u Siriji - rekla je Busejna Šaban, viša savjetnica sirijskog predsjednika,  u komentaru neposredno nakon sporazuma koji je u Turskoj najavio potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence).

Šaban je rekla da su do sada poduzeti važni koraci sa sirijskim Demokratskim snagama pod vodstvom Kurda, ali da se sva preostala pitanja ne mogu riješiti odjednom. 

Podsjetimo, Turska i SAD sinoć su dogovorile petodnevno primirje na sjeveroistoku Sirije kako bi kurdskim snagama bilo dozvoljeno da se povuku, nakon čega će operacija "Izvor mira" u potpunosti biti obustavljena.

To je dogovoreno tokom razgovora potpredsjednika SAD Majka Pensa i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Ankari. 

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon Trampove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na sjeveru Sirije, koja je počela zračnim napadima na kurdske snage. Tada je istaknuto kako je cilj operacije da se stvori tampon zona kako bi se zaštitile turske granice, u koju bi se sirijske izbjeglice mogle vratiti iz Turske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.