REAKCIJE

Analitičari za "Avaz": Šta primirje od 120 sati znači za Tursku, a šta za Siriju i može li ono opstati?

Nameće se i pitanje kome Kurdi trebaju predati oružje

Sirija: Dugogodišnji rat. Ilustracija

Piše: I. K. - D. B.

18.10.2019

Položiti oružje je teško bilo kojem borcu na svijetu, a pogotovo Kurdima. Poznato je da su skoro svi sirijski Kurdi naoružani i pripadaju pokretu za autonomiju, smatra Hajrudin Somun, vojno-politički ekspert. 

- Primirje koje je postigao američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), uvjetovano je povlačenjem Kurda, odnosno predavanjem oružja kurdskih boraca i zbog toga sam pesimista kada je riječ o uspjehu ovog primirja - izjavio je Somun za "Avaz". 

Istovremeno se, ističe on, nameće i pitanje kome Kurdi trebaju predati oružje.  

- Ako oružje predaju Turcima, onda je to strana sila, kako predati oružje stranoj armiji, a ako predaju Siriji, onda je to priznavanje sirijskog autoriteta - ističe on. 

Stručnjaci ističu i kako bi ovaj dogovor Turskoj mogao donijeti pozitivan ishod, jer je ona sa pola snage postigla puni efekt. 





Somun i Kazazović. Avaz

- Sporazum je na neki način nalik na šahovsku partiju, gdje je Turska postigl efekt, jer će iseliti Kurde iz tog pojasa od 30 kilometara. Iseljavanje Kurda kontrolirat će Amerika, znači nema sukoba Turske i Amerike. Ovo je za Tursku pozitivan ishod, jer je ona sa pola snage postigla puni efekt, ali je pitanje hoće li se poslije 120 sati nastaviti ratne operacije ili neće - kazao je za "Avaz" vojno-politički analitičar Neven Kazazović.

Kako tvrdi, sada sve zavisi od samog provođenja sporazuma.

- Između sirijske i turske vojske patrolira ruska vojska, to znači da se na jednom relativno malom prostoru nalaze dvije velike sile i Turska kao treća sila - poručuje on.

Podsjetimo, predsjednik Turske i potpredsjednik SAD postigli su sinoć sporazum o petodnevnom primirju na sjeveroistoku Sirije kako bi kurdskim snagama bilo dozvoljeno da se povuku, nakon čega će operacija "Izvor mira" u potpunosti biti obustavljena.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) o povlačenju američkih trupa, pokrenula na sjeveru Sirije operaciju "Izvor mira", koja je počela zračnim napadima na kurdske snage.

Iz Turske su tada istaknuli kako je cilj operacije stvoriti tampon-zonu kako bi se zaštitile turske granice, a u koju bi se sirijske izbjeglice mogle vratiti iz Turske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.