LIDERI

Makron kritizirao reakciju NATO-a na tursku ofanzivu

U narednim sedmicama sastanak s Erdoanom

Makron: Za odluku o povlačenju američkih snaga iz Sirije saznao putem Twittera. Arhiv

Fena

18.10.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) opisao je danas tursku ofanzivu na sjeveru Sirije kao "ludilo" i kritizirao nereagiranje NATO-a kao "ozbiljnu grešku". 

- Ono što se desilo u proteklih nekoliko dana, smatram  ozbiljnom greškom Zapada i NATO-a i to slabi naš kredibilitet da nalazimo partnere na terenu, koji će biti na našoj strani misleći da su dugoročno zaštićeni. To, također, poteže pitanje kako NATO funkcionira - izjavio je Makron novinarima nakon samita Evropskog vijeća u Briselu.  

Makron je rekao da je saznao za američku odluku o povlačenju iz sjeverne Sirije putem Twittera i da to, zajedno s jednostranom turskom ofanzivom, čini Evropu slabijim saveznikom na Bliskom istoku.

Dodao je da će se on, britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i njemačka kancelarka Angela Merkel sastati u narednim sedmicama s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), najvjerovatnije u Londonu.

- Bitno je da se tri evropske zemlje i Turska sastanu i koordiniraju naredne poteze. Potrebno nam je da Turska zauzme razumnu poziciju, koja omogućava usklađivanje njene unutrašnje sigurnosti s našom agendom i da iskaže solidarnost u srcu NATO-a - kazao je francuski čelnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.