BRISEL

Junker: Neotvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom je historijska greška

Junker razočaran. AFP

Fena

18.10.2019

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) nazvao je "historijskom greškom" izostanak dogovora Evropske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Junker je rekao da je "vrlo razočaran" blokiranjem balkanskih zemalja na putu prema članstvu u EU. Čelnici zemalja članica nisu se saglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i, nakon duge i burne rasprave sa četvrtka na petak, nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Tusk je dodao da krivicu za odgodu pretpristupnih pregovora s EU ne snose Sjeverna Makedonija i Albanija te ih je pozvao da se ne predaju, jer su one svoju zadaću odradile, ali EU nije.

- Evropska unija ponovno će u maju 2020. raspravljati o proširenju - rekao je Tusk te je poručio dvjema državama kako "uopće nema sumnje da će jednog dana postati punopravne članice EU".

Sve zemlje, osim Francuske, podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, ali manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. No, i golema većina malo vrijedi, jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna saglasnost svih zemalja članica.

Finsko predsjedništvo predlagalo je ranije ove sedmice na sastanku ministara za evropske poslove da se te dvije zemlje razdvoje kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo, jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. 

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) najavio je da će predložiti novu raspravu o početku pregovora dvije zemlje s Unijom u novembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.