ANALIZE

Mrtva utrka uoči izbora u Kanadi

Liberalni premijer morat će se žestoko boriti kako bi 21. oktobra osigurao drugi mandat

Trudo i Šir: Prilikom sučeljavanja. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

19.10.2019

Dva dana uoči parlamentarnih izbora, Džastin Trudo (Justin Trudeau) u vrlo je osjetljivom položaju - nikako da poveća podršku biračkog tijela u odnosu na konzervativca Andreja Šira (Andrew Scheer), piše AFP i ocjenjuje da će se liberalni premijer morati žestoko boriti kako bi 21. oktobra osigurao drugi mandat.

Posljednje ankete uoči kanadskih izbora pokazuju da su liberali i konzervativci u mrtvoj utrci i da nijedna strana neće osigurati apsolutnu većinu.

- Od osamdesetih godina nisam svjedočio izbornoj kampanji u kojoj su dvije stranke toliko izjednačene i nijedna ne uspijeva dodatno uvjeriti birače u svoje prednosti - kazao je Kristijan Burk (Christian Bourque), potpredsjednik Instituta za javno mnijenje "Leger".

Dodao je i da premijer Trudo "nije sposoban uvjeriti progresivne glasače da se ukrcaju na njegov voz".

Izabran prije četiri godine sa 40 posto glasova i lagodnom većinom od 184 zastupnika nakon deset godina vladavine konzervativaca, Trudo je iznjedrio novi, moderni program, čiju su okosnicu činili okoliš, manjine i srednja klasa.

U ovoj kampanji 47-godišnji vođa liberala nije prestao isticati svoja postignuća: napredak privrede sa stopom nezaposlenosti od samo 5,5 posto, uvođenje poreza na ugljik radi borbe protiv klimatskih promjena, sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Evropom (CETA), Sjedinjenim Američkim Državama i Meksikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.