IZVOR MIRA

Erdoan zaprijetio: Ako se ne ispoštuje rok od 120 sati nastavit ćemo gaziti glave terorista

Operacija se nastavlja ako se teroristi ne povuku, poručio je on

Erdogan: Nastavit ćemo operaciju u Siriji ako se teroristi ne povuku. Agencije

I. K. / Avaz.ba

19.10.2019

Turska nije napravila ni jedan ustupak po pitanju njenih zahtjeva i uvjeta za 120-satnu pauzu vojne operacije “Izvor mira“, izjavio je danas predsjednik predsjednik Republike Turske Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan). 

 - Ukoliko se ne ispune obećanja koja su data Turskoj, mi nećemo čekati kao ranije, već ćemo nastaviti operaciju po isteku roka koji smo dali. Ukoliko se dogovor ispoštuje, ispoštuje, a ukoliko ne, od prve minute nakon isteka roka od 120 sati nastaviti ćemo gaziti glave terorista - kazao je Erdogan na skupu u KaJseriju. 

On je istakao i kako će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o situaciji u Siriji, uključujući i to što su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad) uz pratnju ruskih snaga ušle u neka područja koja su unutar pojasa u kojem Turska provodi operaciju “Izvor mira“.

On je oštro kritizirao propagandu i širenje dezinformacija o antiterorističkoj operaciji koju turske snage vode te je istakao da je od početka operacije “Izvor mira“ Turska bila na udaru krajnje prljave propagande u kojoj su pale maske pale pa se vidjelo ko je ko.

Podsjetimo, delegacije Turske i SAD, u četvrtak, su postigle dogovor o pauziranju operacije na 120 sati kako bi se omogućilo povlačenje terorista za područja na kojim Turska želi uspostaviti sigurnu zonu.

Delegacije predvođene turskim predsjednikom i američkim potpredsjednikom Majkom Pensom (Mike Pence) dogovorile su da Turska uspostavi sigurnu zonu duž pograničnog pojasa u Siriji širine od 32 kilometra. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.