PREMIJER

Džonson poslao tri pisma Tusku: Čeka se reakcija Brisela

Tusk je potvrdio da je primio pisma brtianskog premijera

Britanski premijer nepotpisanim pismom od EU zatražio odgodu Brexita. AFP

I. K. / Avaz.ba

20.10.2019

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) poslao je jučer nepotpisano pismo Evropskoj uniji tražeći odgodu Brexita, ali je također poslao drugu poruku u kojoj kaže da on lično ne želi produženje, rekao je vladin izvor. 

Džonsona je primorao zakon, koji su njegovi oponenti usvojili prošlog mjeseca, da zatraži produženje trenutnog roka za Brexit s 31. oktobra na 31. januar nakon što su zastupnici ranije u subotu spriječili njegov pokušaj da se usvoji sporazum o odlasku iz Europske unije. 

Izvor iz vlade rekao je da je Džonson poslao ukupno tri pisma Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća i to fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Bennov zakon, prisilio da ga napiše, zatim popratnu zabilješku britanskog izaslanika za EU, i treće pismo u kojem kaže da on nije za produženje roka. 

- Jasno sam, od kada sam postao premijer, a i danas u parlamentu, iznio svoje viđenje, i stav vlade, da bi daljnje produženje naštetilo interesima Ujedinjenog Kraljevstva i našim EU partnerima, kao i odnosima između nas - rekao je Džonson u trećem pismu, koje je na Twitteru objavio briselski dopisnik "Financial Timesa".

Kako je napisao, bio je uvjeren da će se postupak usvajanja zakonodavstva o Brexitu u britanskom parlamentu završiti prije 31. oktobra. 

Tusk je potvrdio da je primio pisma Džonsona.

- Sada ću započeti konsultacije s čelnicima EU-a o tome kako reagirati - napisao je predsjednik Evropskog vijeća na svom Twitter profilu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.