ŠPANIJA

Hiljade demonstranata okupilo se sinoć u Madridu, 26 povrijeđenih

Na paralelnom skupu okupilo se stotinjak „mladih patriota“ pod geslom „Katalonija je Španija“

Demonstranti tražili oslobađenje zatvorenih katalonskih dužnosnika. AFP

I. K. / Avaz.ba

20.10.2019

Oko 4.000 osoba okupilo se jučer navečer u centru Madrida tražeći oslobađenje zatvorenih katalonskih dužnosnika nakon čega je došlo do sukoba s policijom iza kojeg je ostalo 26 povrijeđenih. 

Na skupu koji je organiziralo dvadesetak grupa s ljevice tražila se „amnestija za sve političke zatvorenike“ u Španiji, no spomenuti su i katalonski političari osuđeni u ponedjeljak na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

Organizatori su rekli da je taj skup bio sazvan prije donošenja tih presuda istaknuvši kako je u zatvorima u Španiji „između 300 i 500 političkih zatvorenika“. 

Na skupu su istakli španske republikanske zastave trobojnice.

Neki od demonstranata pokušali su zatim blokirati ulicu Gran Via, smještenu u samom srcu Madrida, postavljajući na nju barikade. Policija ih je pokušala rastjerati nakon čega su posegnuli za stolicama i drugim objektima s terasa obližnjih kafića. Policija je upotrijebila palice.

U sukobu je povrijeđeno 26 osoba, od čega 15 civila i 11 policajaca, izvijestila je hitna pomoć.

U bolnicu su prevezena četiri civila i troje policajaca. Jedna osoba je uhićena.



Protesti u Madridu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na paralelnom skupu, također u centru Madrida no nešto dalje, okupilo se stotinjak „mladih patriota“ pod geslom „Katalonija je Španija“. Policija je spriječila da dođu u kontakt s prosvjednicima iz drugog skupa.

Podsjetimo, Vrhovni sud u Madridu u ponedjeljak je izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je prethodno zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.