ŠPANIJA

Niko ne zna ko stoji iza tajne katalonske grupe, proglasili ih teroristima

„Demokratski cunami“ poručio je kako nije nasilan, ali nije rekao ko upravlja grupom

„Demokratski cunami“ nastao je prije sedam dana. AFP

Avaz.ba

20.10.2019

Sudija španskog suda naredio je zatvaranje internet-stranica povezanih s „Demokratskim cunamijem“, tajnom katalonskom grupom, koja je u ponedjeljak stajala iza pokušaja zauzimanja aerodroma El Prat pored Barcelone, izvijestila je španska civilna garda.

„Demokratski cunami“ nastao je prije sedam dana, uoči izricanja presuda katalonskim dužnosnicima, osuđenima na zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Preko njihovih stranica zagovornici nezavisnosti pozivani su na blokiranje frekventnih lokacija u Barceloni, poput aerodroma i željezničkog kolodvora Sants, kako bi svijetu „ukazali na nepravedne presude“.

- Sud je naredio zabranu davanja domene platformi "Demokratski cunami", jer bi mogla poticati na kršenje zakona - izvijestila je civilna garda.

„Demokratski cunami“ poručio je kako nije nasilan, ali nije rekao ko upravlja grupom.

To već danima pokušavaju doznati policija i novinari, a neki mediji nagađali su da bi bivši predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) mogao stajati iza svega.

On je u petak to odlučno demantirao. 

- Ne, ne znam ko stoji iza te platforme. Jednom sam tvitao njihovu objavu, jer mi se svidjela, ali ne znam ko je iza toga - rekao je Pudždemon novinarima.

U jednom tekstu, grupa je saopćila da je njihova originalna internet-stranica blokirana te je pozvala korisnike da posjete drugu stranicu. Ondje je dala informaciju o aplikaciji za „izbjegavanje španske cenzure“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.