NJEMAČKA

Zabranili rast cijena stanarina u Berlinu, prozvali ih komunjarama

Cijene stanarina u Berlinu udvostručene su posljednjih godina. Agencije

Avaz.ba

20.10.2019

Vlada grada - savezne pokrajine Berlina uvodi moratorij na podizanje stanarina u Berlinu zbog njihovog drastičnog rasta posljednjih godina u njemačkoj metropoli.

No, opozicija i udruženje stanodavaca oštro kritiziraju tu mjeru, nazivajući je povratkom u socijalizam. 

- Nakon dugotrajnih i iscrpnih pregovora, postigli smo dogovor - rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Mihael Miler (Michael Mueller) te jedodao da vlada u Berlinu uvođenjem zakona o zamrzavanju stanarina "zalazi na nepoznati politički teren".

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Ljevica, koje u saveznoj pokrajini Berlin čine vladajuću koaliciju, postigli su u petak navečer, nakon višemjesečnih pregovora, dogovor o zamrzavanju stanarina za skoro 1,5 miliona stanova izgrađenih prije 2014. 

Tako stanodavci novim stanarima neće više smjeti podizati stanarine u usporedbi sa prethodnim stanarima. Bit će uvedena i tabela po kojoj će se ravnati nove i postojeće stanarine. 

Demokršćanska i liberalna opozicija u Berlinu već su najavile tužbu pri Ustavnom sudu protiv ovog zakona. 

- Radi se o nedopuštenom udaru na privatnu imovinu. Ova koalicija provodi planiranu privredu kao u DDR-u - rekao je zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) u berlinskom Senatu Jan Marko Luzak (Luczak). 

 I Savez vlasnika nekretnina IVD govori o "povratku u socijalističku ekonomiju".

Stanarine u velikim njemačkim gradovima rastu posljednjih godina, ali je najekstremniji porast doživio Berlin, gdje su stanarine udvostručene. U isto vrijeme drastično je porasla i cijena kvadratnog metra tako da oni koji su stanove kupovali kao investiciju, sada strahuju da im stanarine za kupljene stanove neće više biti dostatne za pokrivanje troškova kredita.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.