NJEMAČKA Uveden moratorij na povećanje kirija

Zabranili rast cijena stanarina u Berlinu, prozvali ih komunjarama

Avaz.ba
20.10.2019 10:23

Cijene stanarina u Berlinu udvostručene su posljednjih godina

Foto: Agencije

Vlada grada - savezne pokrajine Berlina uvodi moratorij na podizanje stanarina u Berlinu zbog njihovog drastičnog rasta posljednjih godina u njemačkoj metropoli.

No, opozicija i udruženje stanodavaca oštro kritiziraju tu mjeru, nazivajući je povratkom u socijalizam. 

- Nakon dugotrajnih i iscrpnih pregovora, postigli smo dogovor - rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Mihael Miler (Michael Mueller) te jedodao da vlada u Berlinu uvođenjem zakona o zamrzavanju stanarina "zalazi na nepoznati politički teren".

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Ljevica, koje u saveznoj pokrajini Berlin čine vladajuću koaliciju, postigli su u petak navečer, nakon višemjesečnih pregovora, dogovor o zamrzavanju stanarina za skoro 1,5 miliona stanova izgrađenih prije 2014. 

Tako stanodavci novim stanarima neće više smjeti podizati stanarine u usporedbi sa prethodnim stanarima. Bit će uvedena i tabela po kojoj će se ravnati nove i postojeće stanarine. 

Demokršćanska i liberalna opozicija u Berlinu već su najavile tužbu pri Ustavnom sudu protiv ovog zakona. 

- Radi se o nedopuštenom udaru na privatnu imovinu. Ova koalicija provodi planiranu privredu kao u DDR-u - rekao je zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) u berlinskom Senatu Jan Marko Luzak (Luczak). 

 I Savez vlasnika nekretnina IVD govori o "povratku u socijalističku ekonomiju".

Stanarine u velikim njemačkim gradovima rastu posljednjih godina, ali je najekstremniji porast doživio Berlin, gdje su stanarine udvostručene. U isto vrijeme drastično je porasla i cijena kvadratnog metra tako da oni koji su stanove kupovali kao investiciju, sada strahuju da im stanarine za kupljene stanove neće više biti dostatne za pokrivanje troškova kredita.  

NA VRH