NEMIRI

Ponovo sukobi na ulicama Hong Konga

U gradu su uočljivi natpisi "Oslobodite Hong Kong" te posteri i grafiti sa porukama "Oduprite se, Hongkonžani" i "Bolje mrtav nego crven"

Neredi na ulicama. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

20.10.2019

U Hong Kongu i danas su izbili sukobi. Hiljade demonstranata, od kojih su mnogi bili sa maskama uprkos propisima vanrednog stanja, okupile su se na ulicama.

U gradu su uočljivi natpisi "Oslobodite Hong Kong" te posteri i grafiti sa porukama "Oduprite se, Hongkonžani" i "Bolje mrtav nego crven".

Zbog toga što su okupljeni vandalizirali stanice metroa i zgrade kineskih banaka, policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Mnogi nose maske. AFP

Policija ranije nije dopustila okupljanje, što znači da demonstrantima, u rasponu od mladih studenata do starijih osoba, od kojih su mnogi s kišobranima za zaštitu od sunca, ali i kako bi sakrili lice, prijeti hapšenje.

Okupljeni, koji već četiri mjeseca protestiraju na ulicama Hong Konga, ogorčeni su na čelnicu Keri Lam (Carrie Lam) zbog njenog neuspjeha da zaštiti njihove slobode od prevelikog uplitanja Pekinga, koji je nametnuo ovlasti vanrednog stanja iz kolonijalnog doba te policiji dopustio preveliku upotrebu sile.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.