SVIJET

U Italiji hiljade evakuirane zbog deaktiviranja bombe iz Drugog svjetskog rata

Vlasti naložile su obustavu lokalnih autobusnih linija i željezničkog prometa

Bolzano: Evakuacija zbog deaktiviranja bombe. Twitter

Avaz.ba / Index.hr

20.10.2019

Italijanske su vlasti danas iz centra grada Bolzana evakuirale četiri hiljade ljudi, naredivši i obustavu željezničkog prometa te prometovanje autocestom, dok su pirotehničari deaktivirali bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata.

Lokalne vlasti naložile su obustavu lokalnih autobusnih linija i željezničkog prometa koji prolaze kroz grad, kao i zatvaranje autoceste Brener, jedne od najprometnijih u Evropi, koja vodi prema austrijskoj granici. 

Eksplozivna naprava teška 225 kilograma pronađena je 9. oktobra za vrijeme radova na saobraćajnici na centralnom gradskom trgu "Piazza Verdi".

Avionska bomba deaktivirana je tokom trosatne operacije. U 6:30 najprije su evakuirani svi stanovnici koji žive u krugu od 500 metara od bombe, a riječ je o 4.000 ljudi.

Italijanska agencija ANSA piše da su vlasti naredile da 60.000 ljudi koji žive nešto dalje od "Piazze Verdi" ne napuštaju svoje domove tokom deaktiviranja bombe.

Južni Tirol je pokrajina većinski njemačkog govornog područja, no institucije imaju dvojezičnu talijansko-njemačku oznaku, uključujući glavni grad Bolzano/Bozen. 

Historičari kažu da je tokom Drugoga svjetskog rata Bolzano pretrpio čak 13 bombardiranja. Pritom je stradalo oko 200 stanovnika te je oštećeno oko 60 posto zgrada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.