VAL NASILJA

Vanredno stanje u Čileu: Sedam osoba poginulo

U glavnom gradu Čilea na ulicama je 10.500 vojnika

Neredi na ulicama Santijaga. AFP

I. K. / Avaz.ba

21.10.2019

Na ulicama Santiaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca. AFP

Vlada Čilea produžila je vanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje nakon što je u valu nasilja i podmetnutim požarima tokom vikenda stradalo najmanje sedmero ljudi. 

Inače, glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti demonstranata našli i visoki troškovi života i nejednakost te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizirani.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u subotu je poništio odluku o podizanju cijene karata, ali je uveo vanredno stanje u Santiagu, gradu s više od sedam miliona stanovnika. 

Na ulicama Santiaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio  ministar unutrašnjih poslova Andres Čedvik (Chadwick).

On je istkao i da je odluka o produženju vanrednog stanja donesena uslijed "eskalacije nasilja i vandalizma"  navodeći podatak o 70 "teških nasilnih incidenata" koji su se dogodili u nedjelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija. 

U incidentima povezanim s protestima poginulo je sedmero ljudi, a vanredno stanje bit će uvedeno i u Antofagasti, Valparaisu, Valdiviji, Chillanu, Talci, Temucu i Punta Arenasu.



Više od 1.000 optužnica

Prema navodima tužioca, do nedjelje poslijepodne prema lokalnom vremenu podignute su optužnice protiv ukupno 1.462 osobe zbog protesta održanih tog dana, od čega njih 614 u Santiagu. Dan ranije u glavnom gradu je uhapšeno 179 ljudi.

Predsjednik je vojsci naložio uvođenje reda u Santiagu, te je s tim u vezi u noći sa subote na nedjelju uvedena zabrana kretanja po gradu koja je produžena i na noć s nedjelje na ponedjeljak, radi suzbijanja nasilnih nereda, paleži i pljačke.

Saobraćaj je u nedjelju bio blokiran, a u međunarodnoj zračnoj luci vladao je haos, uz obustavljene letove budući da piloti i kabinsko osoblje, kao i zaposlenici zračne luke, nisu mogli doći na posao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.