ISTRAGA Otkriveni napadi na više od 35 država

Ruska grupa hakovala iransku da bi špijunirala druge zemlje

Cilj je bio da se ukradu tajni dokumenti koji su uzeti od brojnih meta, uključujući vlade

Srna / Avaz.ba
21.10.2019 10:46

Stručnjaci kažu da nikada nisu vidjeli neki sličniji sofisticiraniji napad

Foto: Ilustracija

Ruska grupa hakovala je iransku hakersku grupu da bi špijunirala nekoliko zemalja, otkrile su američke i britanske obavještajne agencije. 

Iranska grupa, kodnog imena OilRig, kompromitirana je od ruske grupe poznate kao Turla, prenosi BBC.

Naime, istraga Nacionalnog centra za cyber sigurnosti (NSCS) počela je 2017. godine, kada su Rusi izvršili napade na britanske akademske instituciju, pri čemu je otkriveno da se radi o ruskoj grupi. 

NCSC je otkrio da je napad na instituciju izvela ruska grupa Turla, za koju je shvatila da skenira sposobnosti i alate koje koristi iranska OilRig.

U istrazi koja je trajala mjesecima postalo je jasno da je ruska grupa ciljala iransku, a zatim koristila svoje alate i pristup za prikupljanje podataka i kompromitiranja sistema.

Otkriveni su napadi na više od 35 zemalja, a većina ih se nalazi na Bliskom istoku. Najmanje 20 je uspješno napadnuto. Cilj je bio da se ukradu tajni dokumenti, koji su uzeti od brojnih meta, uključujući vlade.

Obavještajne agencije tvrde kako je Turla preuzimala informacije koje su krali Iranci, ali i vodila vlastite operacije koristeći iranski pristup, nadajući se da će to sakriti njihove tragove.

Žrtve su možda vjerovale da ih je hakovala iranska grupa, međutim, pravi krivac je zapravo bila Rusija

Nema dokaza da je Iran bio saučesnik ili svjestan Rusa kako koriste njihov pristup, ili da je ta aktivnost izvršena kako bi se potakle netrpeljivosti između ove dvije zemlje, ali je znak sve složenijeg svijeta cyber operacija. 

Stručnjaci kažu da nikada nisu vidjeli neki sličniji sofisticiraniji napad. 

Tagovi

Rusija Iran Hakeri

Komentari

NA VRH