KANADA Građani izlaze na parlamentarne izbore

Hoće li skandali pomoći ili odmoći Trudou da pobijedi na izborima

Aktuelni premijer nekoliko se puta našao u centru skandala

Fu. M. / Avaz.ba
21.10.2019 12:12

Trudo: Borba za drugi mandat

Foto: Agencije

Nakon pet sedmica, koliko je trajala kampanja, Kanađani danas izlaze na birališta.

Rezultati će odlučiti da li će aktuelni premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau), odnosno Liberalna stranka na čijem je čelu, ostati na vlasti. 

Međutim, kampanju je obilježilo nekoliko skandala. Najprije je otkriveno da je prekršio federalna etička pravila tako što je 2016. godine bio na tropskom odmoru na ostrvu u posjedu filantropa i duhovnog vođe Age Kana (Khan).

Zatim je uslijedilo katastrofalno prekomorsko putovanje u Indiju. Iako je ono proteklo lagano i u opuštenoj atmosferi, završilo je kontroverzom kada je navodni kanadski sikh separatist pozvan na službene događaje.

  • Trudo: Skandali mu narušili reputaciju
    Trudo: Skandali mu narušili reputaciju Foto: Agencije

Potom je uslijedio i treći skandal - afera SNC-Lavalin, politička kriza povezana sa stvaranjem pritiska na bivšeg državnog sekretara da raskine ugovor s firmom čiji se vrh suočio s optužbama za korupciju, što je dodatno narušilo reputaciju aktuelnog premijera.

S druge strane, jedini koji bi mogao Trudea skinuti sa vlasti je konzervativni lider Andrej Šir (Andrew Scheer).

Ovaj 40-godišnjak je bio nepoznanica sve do trenutka kada je šapatom 2017. godine preuzeo vodstvo nad Konzervativnom strankom Kanade. Ipak, mnogi smatraju kako on nema karizmu poput Trudea kako bi ga nadmašio u izbornoj utrci.

Liberali su svoju kampanju temeljili na priči o postignućima poput svog programa dječijih dodataka, koji je pomogao da se u 2017. godini izvuče oko 278.000 djece iz siromaštva, dok konzervativci svoju poruku usredotočuju na Kanađane zabrinute zbog njihove finansijske budućnosti.

Komentari

NA VRH