ZASTUPNICI RASPRAVLJALI

Do 600 kilometara se stigne prije aviona: Neograničene brzine ostaju na autobanu

Za je glasalo 498 zastupnika, dok je protiv bilo svega 126 njihovih kolega

Oni koji su zagovarali ograničenje od 130 km/h debelo su poraženi. Ilustracija

Avaz.ba

21.10.2019

Nedavno su neki zastupnici u njemačkoj vladi postavili pitanje neograničenih brzina na autobanu. Iako na takvim dionicama, koje čine 70 posto mreže njemačkih autoputeva, ima uvjerljivo najmanje udesa kao adut za nametanje ograničenja navode se ekološki razlozi.

Naime, sporija vožnja traži manje goriva pa je samim tim emisija ispušnih plinova niža. Ali stručnjaci su dokazali da vremenski duža vožnja takvim tempom na istoj dionici nije ništa ekološki prihvatljivija. Logično, jer brži automobil se na dionici dugoj 100 km zadrži skoro dvostruko kraće nego sporiji.

Oni koji su zagovarali ograničenje od 130 km/h debelo su poraženi. Za ostanak neograničene brzine glasalo je 498 zastupnika, dok je protiv bilo svega 126 njihovih kolega.

Sada je valjda svima jasno zašto u Njemačkoj cvjeta prodaja snažnih automobila jer u praksi zaista imaju smisla. Izmjereno je da se na dionicama do 600 km stiže brže od aviona. Jer prije i poslije leta vladaju stroge procedure koje oduzimaju previše vremena, na što treba dodati vrijeme dolaska i odlaska s aerodroma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.