SUKOBI

Razmjena vatre između indijskih i pakistanskih snaga u Kašmiru, devetero poginulo

Indijski vojnici s kovčezima dva svoja ubijena vojnika. AFP

Avaz.ba / United Press International

21.10.2019

Najmanje devet osoba je poginulo jučer u razmjeni vatre između Indije i Pakistana, na „de fakto“ granici regiona Kašmir.  

Bio je to jedan od smrtonosnijih sukoba između ove dvije strane, otkako je indijski premijer Narendra Modi ponovo proglasio poluautonomni status regiona Kašmir, što je razljutilo susjedni Pakistan, koji također polaže prava na ovaj region. Pakistan brine to da bi indijski zvaničnici mogli kršiti ljudska prava većinski muslimanskog stanovništva u ovom regionu.

Pakistanske oružane snage su saopćile da je s njihove strane poginulo pet civila i jedan vojnik, a general Indijske armije Bipin Ravat (Rawat) je rekao da su poginula dva indijska vojnika i jedan civil.

Dodao je da je indijska armija uništila tri teroristička kampa i artiljeriju, i ubila između šest i deset pakistanskih vojnika, kao odgovor pakistanskom granatiranju Indije tokom noći u namjeri da „olakša slanje terorista u ovu zemlju“.

Pakistanske oružane snage su saopćile da su Ravatovi navodi lažni, i da „nijedan kamp nije uništen u tom neisprovociranom napadu“.

Ove dvije nuklearne sile učestalno napadaju jedna drugu, pokušavajući postaviti kontrolu na liniji razgraničenja između ove dvije zemlje, uprkos sporazumu o primirju, potpisanom 2003. godine.

Tenzije između ove dvije zemlje jačaju još od februara, kada su teroristi nastanjeni u Pakistanu izveli samoubilački napad u regionu Džamu i Kašmir, pri čemu je ubijeno 40 članova policijske centralne rezerve. Indija je kao odmazdu sprovela vazdušne napade na kampove Džaiš e Muhamed u Pakistanu.  

Ruševine jednog doma u Kašmiru nakon sukoba. AFP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.