SVIJET Nakon spašavanja više od 500 ljudi u proteklih sedam dana

Spasilački brod Ocean Viking traži od evropskih vlasti luku za 104 migranta

Avaz.ba / Index.hr
21.10.2019 18:11

Brod organizacije SOS Mediteran

Foto: Arhiv

Brod organizacije SOS Mediteran zatražio je od evropskih vlasti da odrede sigurnu luku za iskrcavanje 104 migranta, koje je spasio u petak i prebacio na svoj brod za spašavanje na moru, Ocean Viking, kod libijske obale, objavila je ova organizacija danas. 

Ocean Viking, koji se danas nalazio u međunarodnim vodama kod Malte, tražio je od italijanskog i malteškog Centra za koordinaciju spašavanja u moru (MRCC) da odredi sigurno mjesto i prostor za brzo iskrcavanje 104 preživjela, navodi se u saopćenju organizacije SOS Mediteran, sa sjedištem u Marseju. Italijanske i malteške vlasti zasad nisu ništa komentirale. 

U petak je Ocean Viking spasio putnike iz gumenog čamca, 50 nautičkih milja udaljenog od libijske obale. Među 104 osobe bilo je 40 maloljetnika, od kojih je 30 bilo bez pratnje, i dvije trudne žene.  To spašavanje je uslijedilo samo dva dana nakon iskrcavanja 176 spašenih u italijanskoj luci Taranto. Libijska mornarica je danas objavila da je spasila više od 500 migranata u sedmicu dana u nekoliko operacija spašavanja u moru kod glavnog grada Tripolija.  

- Ukupno 535 migranata je spašeno u sedmicu dana, među kojima više desetaka žena i djece iz afričkih, azijskih i arapskih zemalja - rekao je glasnogovornik mornarice, general Ajub Kacem (Ayoub Kazim). 

Komentari

NA VRH