AKTUELNO Dokaz angažmana

SAD premješta tenkove u Litvu: To je poruka Rusiji

E. Ma. / Avaz.ba
21.10.2019 20:21

Razmještanje američkih trupa

Foto: Agencije

Sjedinjene Američke Države pokrenule su danas premještanje u Litvaniju jedne bojne i više desetaka oklopnih kola u rotaciji bez presedana u posljednjih šest mjeseci u sklopu operacije odvraćanja prema susjednoj Rusiji.

Deseci tenkova Abrams i oklopnih borbenih vozila Bradley stigli su željeznicom na teren vježbe u Pabrade, blizu Vilniusa.

Litvanski ministar odbrane Raimundas Karoblis je izjavio da razmještanje oko 500 američkih vojnika koji tamo ostaju cijelu zimu dokazuje da američka vojna prisutnost uz NATO nije tabu.

Prije svega, to je poruka Litvaniji i susjednim zemljama članicama NATO-a da su saveznici uz nas, rekao je ministar.

- To je također poruka Rusiji da su SAD angažirane i to je dodatni element odvraćanja - dodao je.

Ben Hodžs (Hodges), bivši zapovjednik američkih vojnih snaga u Evropi, izjavio je da je to raspoređivanje dokaz američkog angažmana u nastavku odvraćanja uz istočni bok NATO-a u trenutku kada SAD povlače svoje jedinice iz Sirije i napuštaju svoje kurdske saveznike.

Niko, uključujući Ruse, ne bi trebao imati sumnji u američki angažman u NATO-u, bez obzira na to što mislim da je pogrešno otići iz Sirije, izjavio je Hodžs.

Prije dvije godine NATO je rasporedio jednu multinacionalnu bojnu od oko 1.000 vojnika u Litvaniji, zemlji s 2,8 miliona stanovnika. Savez je rasporedio slične bojne u Estoniji i Latviji, kao i u Poljskoj, što su mjere shvaćene kao suočavanje s mogućim ruskim potezima u toj regiji, nakon što je Moskva 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Cijela ta regija je ostala pod dominacijom Sovjetskog Saveza duže od 40 godina nakon Drugog svjetskog rata.

Komentari

NA VRH