ODLUKA PALA U LONDONU

Abortus i istospolni brakovi legalizirani u Sjevernoj Irskoj

Izvršna vlast u Belfastu ne zasjeda već gotovo tri godine

Ispred parlamenta se okupilo tristotinjak demonstranata. AFP

Avaz.ba

22.10.2019

Pravo na pobačaj i istospolni brak legalizirani su u utorak u Sjevernoj Irskoj po odluci parlamenta u Londonu u kojem se donose odluke o toj britanskoj pokrajini jer izvršna vlast u Belfastu ne zasjeda već gotovo tri godine.

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem nisu bili dopušteni istospolni brakovi, a za razliku od Engleske, Škotske i Velsa, zakoni u toj regiji zabranjivali su i abortus, osim u slučaju kad je ugrožen život majke. U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva pravo na abortus je ostvareno 1967.

Lišene izvršne vlasti od januara 2017. nakon izbijanja političko-finansijsklg skandala, institucije Sjeverne Irske su paralizirane, što su iskoristili zastupnici u Vestminsteru i u julu izglasali amandmane da bi proširili pravo na abortus i omogućili sklapanje istospolnih brakova ukoliko se do ponedjeljka, 21. oktobra, ne oformi nikakva lokalna vlada.

Te su promjene stupile na snagu u ponoć u Belfastu. 

- Propisi vezani uz istospolno partnerstvo će se biti gotovi do 31. januara, a prvi civilni istospolni brakovi bi se najkasnije trebali početi sklapati 14. februara 2020., na Valentinovo - kazao je Džulijan Smit (Julian Smith), britanski državni ministar zadužen za Sjevernu Irsku.

Dosadašnji su zakoni bili na snazi zahvaljujući konzervativcima u obje vjerske zajednice Sjeverne Irske - onoj protestantskoj koja zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu te onoj katoličkoj koja zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom, prenosi Hina. 

Kako bi izrazili protivljenje promjeni zakona, sjevernoirski zastupnici su se okupili na raspravi u zakonodavnoj skupštini, ali radi se o simboličkoj gesti jer bez podrške više stranaka nisu se do ponedjeljka mogli izabrati premijer i zamjenik premijera te se nije mogao blokirati niti zakon izglasan i usvojen u Londonu.

Čelnica ultrakonzervativne Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster kazala je da je "danas tužan dan".

Ispred parlamenta se okupilo oko tristotinjak demonstranata, zagovornika zabrane abortusa koji su osudili "nedemokratsku i pogrešnu odluku" Londona i koji su "glas najranjivijih - nerođene djece u našem društvu", ali i aktivista za pravo na izbor koji su skandirali "želimo pravo na izbor i to odmah".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.