ŠPANIJA

Dogovorena nova deklaracija o nezavisnosti Katalonije

Stranke koje se zalažu za suverenitet ove autonomne pokrajine se usaglasili oko teksta rezolucije kojim namjeravaju nastaviti "put prema samoodređenju"

Lideri katalonskih stranaka za nezavisnost. Print Screen

Avaz.ba / Index.hr

22.10.2019

Tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, koje u regionalnom parlamentu u Barceloni imaju 70 od 135 mjesta, usaglasile su se oko teksta rezolucije kojom namjeravaju nastaviti "put prema samoodređenju". 

Time su dale zajednički odgovor na presudu španskog Vrhovnog suda koji je prije jedanaest dana osudio dvanaest katalonskih lidera zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.  Deklaracija nije obavezujući dokument, ali njime katalonski zagovornici nezavisnosti žele pokazati kako je izjašnjavanje na referendumu volja naroda. U tekstu se "brani pravo na samoodređenje i suverenitet naroda Katalonije, kako bi mogao odrediti svoju političku budućnost". 

Stranke "Zajedno za Kataloniju", "Katalonska republikanska ljevica" i "Kandidatura narodnog jedinstva" poslat će rezoluciju na glasanje u katalonski parlament, i tu je zatim usvojiti, budući da imaju natpolovičnu većinu. Ona je suprotna odredbi Vrhovnog i Ustavnog suda koji su u svojim presudama naveli kako španski ustav ne dopušta referendum o nezavisnosti. Ali, predsjednik katalonskog parlamenta Rodžer Torent (Roger Torrent) je odobrio glasanje o deklaraciji. 

- Preuzet ćemo sve moguće posljedice, pravne i lične, kako bi se u parlamentu moglo govoriti o svemu - izjavio je Torent.

Opozicione stranke koje zagovaraju cjelovitost Španije u katalonskom parlamentu poručile su kako je deklaracija "dimna zavjesa" u cilju prikrivanja razlika između ove tri stranke za nezavisnost.  Danima se iščekivao zajednički odgovor triju stranaka, no zbog njihovog različitog mišljenja kako odgovoriti na zatvorske kazne od 9 do 13 godina osuđenim čelnicima, nije bilo zajedničkog stava. Stranke su pojedinačno davale izjave u kojima su kritizirale presude. Ulične proteste su, s druge strane, organizirale različita građanska udruženja i sindikati. 

Osuđeni zvanilnici su u oktobru 2017. godine proveli referendum uprkos zabrani Ustavnog suda, i zatim proglasili republiku Kataloniju. Ona, međutim, nije zaživjela u stvarnosti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.