BREXIT

Propao plan Borisa Džonsona: Spremaju li se novi izbori u Britaniji?

On je rekao ranije da će, ako ovaj plan propadne, ići na nove izbore

Boris Džonson. Agencije

Avaz.ba / Index.hr

22.10.2019

Britanski parlament podržao je prijedlog Borisa Džonsona (Johnsona) o Brexitu.

Za njegov zakon glasalo je 329 članova parlamenta, 299 ih je bilo protiv. No, da bi zakon bio usvojen, treba proći još nekoliko čitanja sljedećih dana. Ovim zakonom u britansko zakonodavstvo implementirat će se odluke iz sporazuma o Brexitu. 

No, uskoro je došlo do preokreta. Naime, odbijen je Džonsoniv plan čitanja do kraja tjedna. Plan Borisa Johnsona je bio da sve rasprave i amandmani oko gore spomenutog zakona budu gotovi do četvrtka. No, članovi parlamenta odbili su njegov raspored. Protiv su bila 322 zastupnika, dok ih je 308 bilo za.

Nakon što mu nije odobren plan čitanja do kraja tjedna, Džonson je kazao kako je pauzirao zakon.  Džonson je rekao ranije da će, ako ovaj plan propadne, ići na nove izbore. 

Zakon za koji se večeras glasalo je objavljen u ponedjeljak i ima 115 stranica. Oporbeni su zastupnici upozorili da parlamentu, u normalnim okolnostima, treba najmanje deset dana da se usvoje slični zakoni. Tu je nastao glavni spor, a Džonson je želio da se sve riješi u tri dana - od ponedjeljka, kad je prijedlog zakona predan članovima parlamenta, do četvrtka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.