SVIJET

Američki diplomata iz Ukrajine svjedočio protiv Trampa

Tejlor tvrdi kako je o spornom zahtjevu saznao u razgovoru s američkim ambasadorom u Evropskoj uniji

Vilijam Tejlor, Donald Tramp. Agencije

I. K. / Avaz.ba

23.10.2019

Vilijam Tejlor (William Taylor), diplomata iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u Ukrajini je svjedočio protiv predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump). 

On je kazao kako mu je rečeno da je Tramp uvjetovao slanje vojne pomoći Ukrajini pokretanjem istrage u toj zemlji protiv njegovog najvećeg političkog suparnika Džoa Bajdena (Jo Biden). 

U svom svjedočenju Tejlor je kazao kako je sadašnji američki predsjednik bio spreman stopirati vojnu pomoć Ukrajini ako ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ne objavi pokretanje istrage o korupciji u firmi "Burisma", u kojoj je član Upravnog odbora bio Hanter Bajden (Hunter Biden), sin predsjedničkog kandidata.

Tejlor tvrdi kako je o Trampovom zahtjevu saznao u razgovoru s američkim ambasadorom u Evropskoj uniji Gordonom Sondlandom, glavnim igračem u operaciji koju je vodio Trampov advokat Rudi Džulijani (Rudy Giuliani), što nije bio dio službene američke politike.

Prema njegovim navodima, Sondland je tvrdio da se Tramp ponaša kao poslovni čovjek u odnosima s Ukrajinom i citirao ga je u svojoj izjavi.

- Kad poslovni čovjek odluči potpisati ček nekome ko mu nešto duguje, tada poslovni čovjek traži od te osobe otplatu duga prije nego što potpiše ček.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.