ODLUKE

Ganc dobiva mandat da formira vladu Izraela

Ukoliko ni on ne uspije formirati vladu, to će, najvjerovatnije, dovesti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila

Ganc, Netanjahu. Agencije

Fena

23.10.2019

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin (Reuven) danas će dati mandat lideru Plavo-bijele stranke Beniju Gancu (Benny Gantz) da formira koalicionu vladu, s obzirom na to da u tome nije uspio dosadašnji premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), objavio je kabinet predsjednika. 

Podsjetimo, Netanjahu je u ponedjeljak kazao da odustaje od napora da formira novu vladu, nakon što nije uspio osigurati većinu u parlamentu nakon septembarskih izbora. 

Posljednjih nekoliko sedmica pokušavao sam da dovedem Benija Ganca za pregovarački sto, da formiram vladu širokog jedinstva i izbjegnem nove izbore - rekao je Netanjahu. 

Gancova stranka je u kratkom saopćenju navela da je odlučna formirati liberalnu ujedinjenu vladu. 

Ukoliko ni Ganz ne uspije formirati vladu, to će, najvjerovatnije, dovesti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila.

Podsjetimo, na izborima održanim u septembru Netanjahuov Likud je osvojio 32 mjesta u parlamentu, a Plavo-bijela stranka 33 od ukupno 120 mjesta. 

Ubrzo nakon septembarskih izbora, Rivlin je dao Netanjahuu 28 dana da sastavi vladajuću koaliciju. 

Tokom tog razdoblja, koje ističe danas, Netanjahu, koji je najduže na premijerskoj funkciji, uvjeravao je 55 od 120 članova parlamenta, uključujući i njegove tradicionalne krajnje desne i ultra-pravoslavne židovske saveznike, da se pridruže njegovoj desničarskoj Likud stranci u vladi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.