AMERIKA Rat protiv ovisnosti traje generacijama

Droga koja je 50 puta jača od heroina svaki dan ubija hiljade Amerikanaca

Krijumčari često preplavljuju tržište novim "zamjenskim" proizvodima, što znači da agenti moraju stalno unapređivati svoju digitalnu knjižnicu droga

Piše: Avaz.ba

Fentalin ubija čak i kad se uzima u malim količinama

Foto: Agencije


U hangaru u američkoj zračnoj luci ''Johna F. Kennedyja'' deseci carinika pregledavaju pakete tražeći fentanil - drogu koja svakodnevno ubija hiljade Amerikanaca.

Mukotrpan je to posao jer u taj centar za razvrstavanje pošte svakodnevno stiže milion pošiljaka sa svih krajeva svijeta.

Tražimo iglu u plastu sijena - kazao je kaže agent američke Agencije za carinu i zaštitu granice (CBP), okružen gomilama pisama i pošiljaka u golemom skladištu. 

To je jedno od brojnih bojišta američkog rata protiv ovisnosti o opioidima koja svake godine ubija desetine hiljada ljudi i pustoši zajednice diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Šezdeset posto sve pošte koja stigne u Ameriku prolazi kroz centar na JFK-u i službenici danonoćno pregledavaju sumnjive pošiljke. 

Uglavnom traže fentanil, sintetski opioid koji je 50 puta potentniji od heroina i stoput snažniji od morfija, ali se, međutim, ponekad legalno propisuje za ublažavanje bolova. 

Prema podacima američke vlade, oko 32 hiljada Amerikanaca umrlo je prošle godine od predoziranja opioidima. 

Većina fentanila ili "analognih" proizvoda koji imaju slične učinke, ali nešto drugačiju hemijsku formulu otkrivenih na JFK-u, kupljeni su na tzv. crnoj mreži, s internetskih stranica smještenih u Kini ili Hong Kongu.

Kućna dostava

Korisnici to plaćaju kripto valutama, klasičnim kreditnim karticama ili PayPalom, kažu u njujorškom ogranku savezne agencije za borbu protiv narkotika (DEA).

Ne moraju izlaziti iz kuće. Mogu naručiti fentanil izravno iz Kine s dostavom na kućni prag - dodaju. 

Agent CBP-a Robert Redes u centru na JFK-u radi više od 15 godina i sjeća se "bezazlene" muzičke rođendanske čestitke koja je u martu prošle godine stigla iz Toronta. Unutra su bila skrivena tri grama fentanila. Količina dovoljna da ubije 1.500 ljudi. 

Kupac, 34-godišnji muškarac iz Pensilvanije je uhapšen, a u pretresu njegove kuće otkrivena je gomila tableta, marihuane i halucinogenih gljiva. 

Pošto agenti posebno paze na pošiljke iz Kine, krijumčari se često koriste posrednicima baziranim u trećim zemljama. 

S obzirom na to da je nemoguće pregledati svu poštu koja stigne na JFK, agenti ih dnevno pregledaju oko hiljadu visokorizičnih, a u selekciji im pomažu obučeni psi tragači i podaci obavještajnih službi.

Laserska tehnologija

Sumnjive pošiljke se pregledavaju rendgenom ili laserskom tehnologijom. Ponekad ih i otvaraju nožem, pažljivo, jer udisanje samo nekoliko miligrama fentanila može biti fatalno.

Mi se bavimo razmjerno malim količinama, suprotno od zapljena heroina ili kokaina koje se mjere u kilogramima. Ali malo fentanila i treba za predoziranje - kaže Rades.  

Laserski spektrometar im je najbolje oružje. Uređaj je povezan s bazom podataka i može identificirati 450 vrsta narkotika bez otvaranja paketa.

Krijumčari često preplavljuju tržište novim "zamjenskim" proizvodima, što znači da agenti moraju stalno unapređivati svoju digitalnu knjižnicu droga.

Suprotno privatnim kompanijama poput FedExa, Američka poštanska služba ima ograničeno elektronsko praćenje pošte, što otežava rad agentima.  

Američka vlada je čak objavila konkurs s nagradom od milion i po dolara onome ko smisli tehnologiju kojom će se lakše detektirati opioidi u pošti.

Posebna njujorška tužiteljica za borbu protiv narkotika Bridžet Brenan (Bridget Brennan) u dvadesetogodišnjoj je karijeri vidjela sva zla koja nanose kokain, heroin, krek i sada fentanil, koji je, kaže, krijumčarima savršeni proizvod.  

U usporedbi s proizvodnjom heroina, za koji je potrebno uzgojiti opioidni mak, proizvodnja kilograma fentanila u laboratoriju zahtijeva manje truda, vremena i deset puta manje novca.

  • Kilogram fentanila kupljen u Kini za tri do pet hiljada dolara u Americi može donijeti zaradu od milion i po dolara

    Kilogram fentanila kupljen u Kini za tri do pet hiljada dolara u Americi može donijeti zaradu od milion i po dolara

    Foto: Agencije


Fentanil je toliko moćan da se od jednog kilograma može napraviti milion tableta, koje se na američkim ulicama prodaju za osam do deset dolara po komadu.

Kilogram fentanila kupljen u Kini za tri do pet hiljada dolara u Americi može donijeti zaradu od milion i po dolara.

Američka opioidna kriza počela je krajem prošlog stoljeća pošto su ljekari, potaknuti farmakološkom industrijom, pretjerano prepisivali opioidne analgetike, uključujući fentanil.

Predoziranja su česta djelimično i zato što osobe koje ga kupuju nacrno ne znaju što kupuju, kaže Brenan.  

- Kupuju tablete na kojima piše oksikodon, što je isto opioidni analgetik, ali umjesto njega dobivaju fentanil. Ponekad niti prodavači ne znaju što prodaju - dodaje.

Snažni opioidni analgetici namijenjeni su ublažavanju boli samo kod teških bolesti, poput raka, upravo jer razvijaju jaku ovisnost.

Između osam i 12 posto pacijenata postane ovisno do kraja liječenja, a mnogi se tada okreću crnom tržištu opijata ili nabavljaju drogu poput heroina.

Tu opasnost tragično je ilustrirala smrt muzičke ikone Princa (Prince) 2016. godine. Za njega je kobna bila kombinacija opioida hidrokodona koji je, očito bez njegovog znanja, bio pomiješan s fentanilom.

Po podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), između 1998. i 2018. bilo je više od 400.000 smrti povezanih s predoziranjem opioidima, a stopa je naročito porasla u posljednje četiri godine.  

Kina je bila prva zemlja koja je počela proizvoditi ilegalan fentanil za američko tržište, ali problem je eskalirao kada je počelo krijumčarenje preko Meksika oko 2005. godine.

Posao su vodili veliki meksički karteli poput Sinaloe, kojoj je na čelu bio zloglasni El Čapo (El Chapo). Meksikanci su time htjeli nadoknaditi gubitke nakon što su ih kolumbijski krijumčari prestali koristiti kao posrednike i izvoz kokaina u Evropu, Australiju, Rusiju i Kinu odlučili uzeti u svoje ruke.  

Meksički karteli tada počinju uzgajati mak da bi proizveli heroin jak kao kolumbijski. Nisu u tome uspjeli pa su se okrenuli uvozu fentanila iz Kine i njegovom miksanju s heroinom kako bi dobili kompetitivniji proizvod.

Nakon što je El Čapo uhapšen, njegovi sinovi i drugi krijumčari grade sve više laboratorija za proizvodnju fentanila jer im je taj posao bio iznimno isplativ.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) proglasio je 2017. opioidnu krizu "vanrednim stanjem u javnom zdravstvu" i optužio Kinu da je potpiruje.  

Suočena s trgovinskim ratom s Vašingtonom, Kina je promijenila politiku u maju ove godine i sve derivate fentanila stavila izvan zakona. Na popis, međutim, nisu uključene mnoge supstance koje prethodne proizvodnji fentanila, što meksičkim krijumčarima omogućuje da popune prazninu

Najsmrtonosnija droga

U međuvremenu, agenti na JFK-u posljednjih dana otkrivaju manje fentanila. Vlasti kažu da je to zato što ga većina ulazi u SAD na službenim graničnim prijelazima s Meksikom.

U CBP-u priznaju da agenti ondje mogu pregledati samo jedan posto osobnih vozila i oko 16 posto komercijalnih kamiona koji ulaze u Sjedinjene Američke Države.

Zapljene unutar američkih granica, međutim, nikad nisu bile veće. Prošle je godine CBP presreo 985 kilograma fentanila, u usporedbi s manje od kilograma 2013. godine.

Kad fentanil stigne do Njujorka, ondje ga uglavnom raspačavaju dominikanske bande. Zaradu potom predaju kineskim kriminalcima koji su povezani s meksičkim kartelima.

Američke vlasti bore se krijumčarima droge više od pola stoljeća, ali dosad je fentanil najsmrtonosnija droga.

  • Nakon što je El Chapo uhapšen, njegovi sinovi i drugi krijumčari grade sve više laboratorija za proizvodnju fentanila jer im je taj posao bio iznimno isplativ

    Nakon što je El Chapo uhapšen, njegovi sinovi i drugi krijumčari grade sve više laboratorija za proizvodnju fentanila jer im je taj posao bio iznimno isplativ

    Foto: Agencije


Vlada ujedno priznaje da napore mora usmjeriti i drugdje, poput liječenja ovisnosti.

Nacionalni zdravstveni instituti posvetili su gotovo milijardu dolara za borbu protiv opioidne krize.

- Borba protiv zloupotrebe droge traje generacijama. I neće biti završena preko noći - istaknuto je.

Više o:

Droga SAD El Chapo
NA VRH