ODLUKA Zakon je bio povod žestokim protestima

Vlada Hong Konga zvanično povukla sporni zakon o ekstradiciji

Demonstranti pozivaju liderku Keri Lam da podnese ostavku i traže nezavisnu istragu o policijskoj brutalnosti tokom protesta

Avaz.ba / Vijesti.me
23.10.2019 16:11

Vlada Hong Konga: Ispunjen jedan od zahtjeva demonstranata

Foto: Agencije

Vlada Hong Konga je i zvanično povukla zakon o ekstradiciji koji je bio povod žestokih višemjesečnih protesta koji su prerasli u širu kampanju za demokratske promjene u poluautonomnom kineskom gradu. 

Ministar bezbjednosti Džon Li (John Lee) formalno je objavio povlačenje zakona u gradskom parlamentu.  Prodemokratski poslanici odmah su mu pokušali postaviti pitanje, ali je on odbio odgovoriti, a predsjednik parlamenta je rekao da pravila ne dozvoljavaju debatu. Liderka Hong Konga Keri Lam (Carrie) predložila je izmjenu zakona o izručenju kao način da se riješi kriza. 

Malo je vjerovatno da će ovaj vladin potez okončati višemjesečne proteste, jer je to samo jedan od zahtjeva. Demonstranti pozivaju Lam da podnese ostavku i traže nezavisnu istragu o policijskoj brutalnosti tokom protesta. Nema velike razlike između suspenzije i povlačenja zakona. To je premalo, prekasno - istakao je jedan demonstrant. 

Komentari

NA VRH