BLISKI ISTOK

Više od stotinu pripadnika Islamske države pobjeglo iz zatvora u Siriji

Gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage su i dalje pod kontrolom

Zatvorski kamp u Siriji. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

23.10.2019

Više od stotinu  pripadnika Islamske države pobjeglo je iz zatvora u Siriji od početka turske vojne ofanzive na Kurde na sjeveru zemlje, saopćio je danas visoki američki dužnosnik.

- Mislimo da ih je pobjeglo više od stotinu i ne znamo gdje se nalaze - rekao je Džejms Džefri (James Jeffrey), američki diplomatski predstavnik za Siriju, pred komisijom vanjskih poslova američkog Zastupničkog doma.  

Turska je 9. oktobra pokrenula ofanzivu na kurdske borce, saveznike Vašingtona i zapadnih zemalja u borbi protiv Islamske države, zbog čega su brojne zemlje zabrinute zbog mogućeg bijega hiljada stranih džihadista zatvorenih u logorima koje su kurdski borci nadzirali. 

Džejms Džefri je rekao da su gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage i dalje pod kontrolom. 

- Nadziremo ih najbolje što možemo. Imamo još ljudi u Siriji koji rade sa SDF-om i jedan od prioriteta su ti zatvori - objasnio je. 

Turska i Rusija dogovorile su se jučer da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije. Turska je najavila da neće nastaviti vojnu ofanzivu na kurdske snage na sjeveru Sirije, jer su se one povukle iz pograničnih područja.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.