STRAZBUR Zastupnica u Evropskom parlamentu

Željana Zovko: Erdoan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom

Svi oni koji čine masakr i etnički raseljavaju stanovništvo nakon što je to isto učinjeno u Srebrenici i u Vukovaru i htjelo biti učinjeno u Bihaću, moraju biti odgovorni pred onima koji će im suditi

E. Ma. / Avaz.ba
23.10.2019 23:49

Željana Zovko

Foto: Agencije

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko tokom govora na plenarnoj sjednici u Strazburu u sklopu rasprave o vojnim operacijama Turske u sjeveroistočnoj Siriji i njihovim posljedicama kazala je da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) treba odgovarati pred Međunarodnim krivičnim sudom.

- Izuzetno je teško i emotivno govoriti o ovome što Turska čini s obje strane svoje granice, toliko godina nakon velikih masakra koji su se dešavali na zapadnom Balkanu i nakon vijesti koju smo primili da neće biti dalje mira i stabilnosti na području u kojem Turska itekako ima svoj snažan utjecaj - kazala je Zovko. 

Ona je istakla kako nije dovoljno zamrznuti sredstva za civilno društvo kojeg Turska treba više, nego snažna i moralna opomena.

- Mi možemo kazniti samo civilno društvo, Turskoj za to ne trebaju sredstva, Turskoj treba jaka i moralna opomena da ovo što čini nije dobro. Ovo što čini nije moralno dobro, Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom - potcrtala je Zovko.

Dodala je da svi oni koji čine masakr i etnički raseljavaju stanovništvo nakon što je to isto učinjeno u Srebrenici i u Vukovaru i htjelo biti učinjeno u Bihaću, moraju biti odgovorni pred onima koji će im suditi, znači međunarodni krivični sud mora biti uspostavljen za zločine koje oni čine.

Komentari

NA VRH