SVIJET

Tramp i Kim Jong-un i dalje u bliskim odnosima

Iz Sjeverne Koreje ističu kako će sačekati do kraja godine kako bi vidjeli koliko će mudro SAD dočekati kraj godine

Donald Tramp, Kim Jong-un. AFP

I. K. / Avaz.ba

24.10.2019

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Tramp (Tramp) i dalje imaju blizak odnos i povjerenje, saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova te zemlje. 

- Kim Jong-un je prije nekoliko dana rekao da je poseban odnos između njega i predsjednika Trampa. Iskreno se nadam da će taj odnos biti motivacija za prevazilaženje svih prepreka između Pjongjanga i Vašingtona te napredak u bilateralnim odnosima - stoji u saopćenju sjevernokorejskog savjetnika za vanjske poslove Kim Kje-gvena. 

Za razliku od Trampa, politički krugovi u Vašingtonu i zvanične američke administracije zadužene za politiku prema Sjevernoj Koreji, koji su neprijateljski nastrojeni prema Pjongjangu te, kako se tvrdi, bez ikakvog razloga, zaokupljeni mentalitetom hladnog rata i ideološkim predrasudama.

U saopćenju se dodaje da će Sjeverna Koreja sačekati do kraja godine kako bi vidjela koliko će mudro SAD dočekati kraj godine.

Kim Jong-un je ranije naveo da je kraj godine krajnji vremenski rok za razgovore o denuklearizaciji.

Inače, saopćenje je objavljeno nakon što je Sjeverna Koreja početkom mjeseca prekinula razgovore na radnom nivou sa SAD u Švedskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.