NAUKA

Norveški bogataš finansira istraživanje radi pobijanja Darvinove teorije

Ejnar Johan Rasmusen. Arhiv

Srna

24.10.2019

Norveški brodovlasnik i jedan od najbogatijih Norvežana Ejnar Johan Rasmusen (Einar Johan Rasmussen) uložio je skoro 1,5 miliona eura u Fondaciju "Biokosmos", koja namjerava negirati Darvinovu teoriju evolucije promovirajući pseudonaučnu teoriju inteligentnog dizajna. 

Fondacija je pozvala na otvoreniju debatu o biologiji i kosmosu, a ciljna grupa su svi oni koji su zainteresirani za nauku i velika pitanja, posebno mladi, uključujući učenike.  Promoviranjem teorije inteligentnog dizajna, Fondacija veliča vrline pseudonaučne teorije da je priroda toliko precizno podešena i dobro napravljena da se nije mogla razviti prirodnom selekcijom i da se njome moralo upravljati. 

Rasmusen je izjavio za norvešku televiziju NRK kako želi da što veći dio ovog modernog istraživanja bude dostupan javnosti.

- Na značajne načine se kosi sa Darvinom - objasnio je Rasmusen.

On se usaglasio s članovima Fondacije, koju čine danski profesor, ljekar, civilni inžinjer i teolog, da se evolucija više ne može objasniti kao rezultat slučajnih promjena ili prirodne selekcije. 

Umiješanost Rasmusena je izazvala oštra reagiranja onih koji smatraju da moćni biznismen pokušava utjecati na obrazovni sistem u Norveškoj.  Norveški poslanik Torstin Tvet Solberg (Torstein Tvedt) izjavio je da je potpuno pogrešno da bogataši pokušavaju kupiti pristup norveškim učionicama. 

- To je previše alternativno i prilično je blizu besmislici - istakao je Solberg.

Postupak Rasmusena prokomentirao je i istraživač s Teološkog fakulteta "Ansgar" u Kristijansandu Martin Jakobsen, koji je rekao da o prirodi treba pitati naučnike, a o Bogu teologe.

- Kada se pitate kako se razvila priroda, trebate razgovarati s naučnikom. Kada se pitate kako funkcionira Bog, onda možete razgovarati s teologom - istakao je Jakobsen. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.