MADRID

Ekshumirani posmrtni ostaci španskog diktatora Franka

Kovčeg je nosilo osam članova njegove porodice, među kojima i njegov praunuk Luis de Burbon, koji je u srodstvu sa španskim kraljem Felipeom VI

Avaz.ba / Vijesti.me

24.10.2019

Članovi porodice nose kovčeg s Frankovim ostacima - Avaz
Frankove pristalice se okupile u znak protesta protiv ekshumacije - Avaz
Članovi porodice nose kovčeg s Frankovim ostacima - Avaz
Frankov praunuk na groblju Mingorubio de Pardo - Avaz
Frankove pristalice se okupile u znak protesta protiv ekshumacije - Avaz
+2

Nakon što su ekshumirani, posmrtni ostaci španskog diktatora Fransiska Franka (Francisco Franco) danas su izneseni iz bazilike u grandioznom mauzoleju "Dolina palih", i prebačeni na madridsko groblje Mingorubio de Pardo, gdje će biti pokopani. 

Kovčeg je nosilo osam članova njegove porodice, među kojima i njegov praunuk Luis de Burbon (Louis de Bourbon), koji je u srodstvu sa španskim kraljem Felipeom VI. Prebacivanje Frankovih posmrthin ostataka direktno je prenosila španska nacionalna televizija. 

Frankovo tijelo je prebačeno helikopterom na groblje Mingorubio el Pardo sjeverno od Madrida, udaljeno 57 kilometara, gdje je sahranjena i njegova supruga. Porodica Franko je više puta od suda tražila da ne dozvoli izmještanje tijela nekadašnjeg diktatora iz mauzoleja. 

U nastojanju da se osigura privatnost i izbjegne da sama operacija ekshumacije bude snimljena na videu i objavljena preko društvenih mreža, vlada je zabranila da 22 člana Frankove porodice, državna zvaničnika i radnika kojima je dozvoljen ulazak u mauzolej nose kamere i mobilne telefone.

Vlada je zabranila Frankovim pristalicama demonstracije protiv ekshumacije na groblju Mingorubio, mada se oko 400 ljudi, neki od kojih su mahali zastavama i simbolima iz vremena Franka i uzvikivali "živio Franko", okupilo blizu groblja dok je policija gledala.  Vrhovni sud Španije je 25. septembra odbio žalbu porodice i odobrio odluku vlade da ekshumira Franka. Rimokatolička crkva u Španiji je saopćila da se ne protivi ekshumaciji Franka, koji je 1975. godine sahranjen u bazilici, čiju izgradnju je sam naredio. Nju su, između ostalih, gradile i hiljade zatočenih republikanaca. 

Fransisko Franko je diktatorskim režimom vladao Španijom od pobjede u građanskom ratu 1939. do smrti 1975. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.