TEHNOLOGIJA

Snouden: Kako nas pametni telefoni špijuniraju?

Avaz.ba / Index.hr

24.10.2019

Edvard Snouden (Edward Snowden), bivši zaposlenik američki CIA-e, saradnik NSA i zviždač koji je 2013. godine dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod voditelja jednog od najpopularnijih podcasta na svijetu Džoa Rougena (Joea Rogana).

Epizoda podcasta "Joe Rogan Experience" je trajala skoro tri sata, a Snouden je opisao kako nas tačno smartfoni koje koristimo špijuniraju i kako to možemo izbjeći. 

- Velika stvar koja se promijenila od 2013. godine je to što je sada sve mobilno na prvom mjestu - rekao je Snouden u intervjuu. 

Objasnio je kako se prisluškivanje danas uglavnom provodi preko mobitela jer ih ljudi koriste češće nego računare.

- Imate mobitel negdje u sobi. Mobitel je isključen, bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku - ekran oživi. Kako se to dogodi? - zapitao se retorički Snouden.

Dodao je da, kada god je mobitel uključen, postoji zapis o vlasničkoj prisutnosti na tom mjestu. 

Svaki smartfon, svaki mobitel uopće, stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti uzrak, govoreći 'tu sam, tu sam'. Pokreti vašeg mobitela su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas identificirati preko njih - rekao je Snouden. 

Napomenuo je da se ti podaci ne moraju čuvati vječno, ali da kompanije vide i to kao vrijedne informacije. 

- Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba, tako masovni nadzor funkcionira. Tako se stvara 'osnovna kolekcija', što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unaprijed u nadi da će jednog dana biti korisno - dodao je Snouden, javljajući se videolinkom s nepoznate lokacije u Rusiji.


Najčešće je dovoljno isključiti mobitel

- Moramo identificirati problem. A problem s korištenjem smartfona danas je što nemate pojma šta radi u bilo kojem trenutku. Poseban problem s današnjim smartfonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao starim "glupim" mobitelima, čime se osigurava da nisu potajno uključeni. No za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobitel - utvrdio je Snouden. 

Također je iznio otkriće koje će razočarati teoretičare zavjera i lovce na NLO-e koji vjeruju da američka vlada skriva kontakte s vanzemaljcima. U tajnim arhivima CIA-e i NSA nije našao ništa o vanzemaljcima. 

Znam, Džo, znam da želiš da postoje vanzemaljci. I vjerovatno postoje, zar ne? Imao sam nevjerovatan pristup NSA-u, CIA-i, vojsci, svim ovim grupama i nisam pronašao ništa - rekao je. 

Za kraj je zaključio neka od pitanja koja se decenijama povlače, rekavši da je čovjek zaista sletio na Mjesec, da su klimatske promjene stvarne i da kemtrejlsi ne postoje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.