NEVJEROVATNO

Pet plaćenih ubica se međusobno unajmilo, svi izvedeni pred sud

Dobili su od 2 do 5 godina zatvorske kazne

Naručene ubojice pred sudom. Twitter

Avaz.ba / Vijesti.me

24.10.2019

Skoro pa nevjerovatna scena dogodila se u Kini, kada je pet plaćenih ubica izvedeno pred sud da bi im se sudilo za pokušaj ubistva. 

Ono što ovaj slučaj čini sličnim nekom scenariju iz komičnog filma je da je svaki ubica iznajmio ovog drugog da izvrši posao. 

Prvenstveno je kineski biznismen Tan Juhui unajmio plaćenog ubicu kako bi eliminirao svog poslovnog konkurenta Vei Mua. 

Juhui je za ovaj posao ubici Si Guanganu ponudio oko 250 hiljada eura. Zatim je Guangan unajmio Moa Tainsianga i ponudio mu pola ove sume da izvrši ubistvo. Tainsiang je unajmio Janga Kangšenga i ponudio mu 50.000 eura za egzekuciju, Kangšeng je unajmio svog imenjaka Guanšenga, koji je na kraju unajmio Linag Siansija, ponudivši mu nešto manje od 10 hiljada eura. Vidjevši koliki mu je "ugovor za egzekuciju", Siansi se naljutio i obavijestio Vei Mua šta mu se sprema, a potom se i prijavio policiji. 

Cijeli slučaj datira još iz 2013. godine, kada su se dvojica kineskih biznismena sporječkala oko jedne nekretnine. Tan je tada "naručio" egzekuciju svog konkurenta, a cijeli slučaj je pred kineski sud u Gunangsiju došao tri godine kasnije.

U suđenju koje je trajalo tri godine, sud je danas osudio sve učesnike ovog slučaja, i Tana kao nalagodavca i plaćenike kao potencijalne izvršioce, za pokušaj ubistva i osudio ih na od dvije do pet godina zatvora.  Koliko god da je slučaj bio ozbiljan, ni kineski mediji nisu ostali otporni na to da cijelu situaciju opišu kao komediju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.