LONDON

Kineska ambasada: Nije potvrđeno državljanstvo 39 žrtava pronađenih u kamionu

Istraga i dalje traje. Xinhua

Fena

25.10.2019

U industrijskom parku Vaterglade na istočnoj aveniji u Eseksu, okrugu oko 30 km jugoistočno od Londona, buketi cvijeća u četvrtak su stavljeni na pločnik u znak počasti lokalnih stanovnika za 39 pokojnika koji su u srijedu pronađeni u hladnjači kamiona, dok je kiša padala, a državna zastava postavljena na pola koplja u gradiću Grejs na sjevernoj obali Temze, piše dopisnik Xinhue iz Velike Britanije. 

U nastavku teksta reporter kineske novinske agencije navodi kako je ta slika stvarala utisak kao da grad i regija plaču za pokojnicima.

Prema britanskoj policiji, 39 tijela, navodno Kineza, pronađeno je u kamionu koji je putovao u Veliku Britaniju iz belgijske luke Zibruge.

Dio industrijskog parka, gdje je pronađen kamion, policijski je blokiran dok policijska vozila patroliraju tim područjem.

Tong Ksuejon (Xuejun), ministar savjetnik za konzularna i prekomorska pitanja iz Kineske ambasade u Londonu, rekao je Xinhuai da se sastao s britanskom policijom kako bi zatražio dodatna pojašnjenja i potvrde o medijskim izvještajima.

- Policija je rekla da provjerava identitet pokojnika, čije se državljanstvo još ne može potvrditi - kaže se u posljednjem saopćenju Kineske ambasade.

Lana, lokalna stanovnica koja radi u šoping-centru u Grejsu, gradu u Eseksu, rekla je da ju je silno rastužila vijest.

- Ne mogu izraziti svoju tugu riječima i ne mogu zamisliti kroz što su prošli u kontejneru za kamione - rekla je Xinhua.

Ranije su se policajci i vijećnici upisali u knjigu žalosti koja je otvorena u gradskom uredu.

U četvrtak navečer ispred ureda britanskog ministarstva unutrašnjih poslova održano je bdijenje u spomen na 39 žrtava koje su izgubile život u tragičnim okolnostima.

Istraga o ubistvu, koju je policija Eseksa opisala kao najveću u povijesti svog postojanja, pokrenuta je nakon tragičnog otkrića tijela osam žena i 31 muškarca u prikolici kamiona u srijedu.

Detektivi koji istražuju incident osigurali su nalog za daljnjim pritvorom vozača kamiona, 25-godišnjim muškarcem iz Sjeverne Irske.

Nazvan Mo Robinson, vozač je uhapšen u srijedu zbog sumnje u ubistvo, a ostat će u pritvoru dodatna 24 sata, navodi se u saopćenju.

Prvih 11 žrtava prevezeno je pod pratnjom policije medicinskim vozilom do bolnice ''Broomfield'' da bi se izvršila obdukcija i identifikacija.

Kineska ambasada u Belgiji također je vrlo zabrinuta zbog medijskih izvještaja i zatražila je od belgijske policije i drugih nadležnih službi da provedu sveobuhvatnu istragu rekao je portparol ambasade u četvrtak, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.