BLISKI ISTOK Ruski ministar vanjskih poslova o uspostavljanju sigurnosnog područja pod NATO kontrolom u Siriji

Lavrov: Međunarodno kontrolirana zona nije dobra ideja

Avaz.ba / Srna
25.10.2019 17:43

Sergej Lavrov

Foto: Arhiv

Ideja o uspostavljanju sigurnosne zone koju bi u sjeveroističnoj Siriji kontrolirao NATO nije dobra, jer su Rusija i Turska već postigle sporazum o rješenju situacije u zemlji, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Sergey). 

On je na konferenciji za novinare u Kirkenesu istakao da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg "počeo davati čudne izjave" o tome kako pojedine članice Alijanse podržavaju takvu ideju, a da druge nisu pokazale poseban entuzijazam u vezi s tim.

- Pošto kažu da NATO želi preuzeti odgovornost za uspostavljanje sigurnosne zone u sjeveroistočnoj Siriji, naravno da u toj ideji nema ništa dobro. Postoje rusko-turski sporazumi koje su podržali i Damask i Kurdi i oni moraju biti provedeni - rekao je Lavrov.

Komentirajući dalje inicijativu o međunarodno kontroliranoj sigurnosnoj zoni koju je predstavila njemačka ministrica vanjskih poslova Anegret Kramp Karenbauer (Annegret Karrenbauer), šef ruske diplomatije je podsjetio da je takva ideja odmah naišla na kritike drugih dijelova njemačkih vlasti, javio je TASS.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potpisali su u utorak, 22. oktobra, u Sočiju memorandum o zajedničkim postupcima usmjerenim ka pronalasku rješenja za situaciju na sjeveroistoku Sirije.  Potpisanim dokumentom predviđeno je da ruska vojna policija i sirijski graničari uđu na sirijsku stranu granice između Rusije i Sirije i da osiguraju povlačenje boraca i oružja kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG) na 30 kilometara od granice. 

Kurdskim snagama je za povlačenje određen rok od 150 sati. 

NA VRH