TUŽNO

Javila se iz kamiona smrti: 'Ne mogu disati. Mama, volim te'

Vijetnamka se porukom majci javila iz kamiona smrti. Agencije

Avaz.ba / 24sata.hr

25.10.2019

Tijela 39 ljudi pronađena su u srijedu u kamionu u Eseksu koji ih je krijumčario iz Kine u Veliku Britaniju. Jedna od njih bila je i 26-godišnja Vijetnamka Fam Ti Tra Mi (Pham Thi Tra My). 

Putovala je iz Vijetnama u Kinu pa u Francusku, gdje se s ostalima ukrcala u kamion prema Velikoj Britaniji. 

- Oprosti, mama. Moje putovanje nije uspjelo. Volim te. Umirem, jer ne mogu disati - napisala je majci u poruci dva sata prije smrti.

Njena porodica tvrdi kako je krijumčarima platila oko 35 hiljada eura za put iz Kine u Veliku Britaniju u potrazi za boljim životom. Prema screenshotu poruka, vidljivo je kako je posljednju poruku poslala u 23:28 sati. 

Porodica je progovorila nakon što su tri osobe povezane s ovim slučajem danas uhapšene. 

Tra Mijin brat rekao je za BBC da im je sestra rekla da je ne kontaktiraju jer joj krijumčari nisu dopustili da dobiva poruke i telefonira.  Također, prema navodima njenog brata, već je 19. septembra pokušala prijeći granicu, ali bezuspješno. Sumnja se da je Tra Mi bila među 39 osoba u "željeznom lijesu". Njena porodica je kontaktirala BBC sa brigom da bi se zaista moglo raditi o njihovoj kćeri. 

Policija je rekla kako su, prema njihovim prvim saznanjima, preminule osobe kineske nacionalnosti, no kako sumnjaju da se ipak radi i o nekolicini Vijetnamaca.  Vijetnamska ambasada u Londonu kontaktirala je policiju s upitom o Tra Mi te čekaju potvrdu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.