ITALIJA

Venecija od iduće godine turistima naplaćuje taksu za ulazak u grad

Venecija: Više jednodnevnih turista nego stanovnika. Ilustracija

Avaz.ba / Vijesti.me

25.10.2019

Turisti koji žele ući u Veneciju će od 1. jula iduće godine morati za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava. 

Mjera koja će se primjenjivati na jednodnevne izletnike i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njena primjena bila odložena zbog tehničkih poteškoća.

Cijena ove takse porast će na šest do osam eura tokom vrhunca sezone. Načini plaćanja još se razrađuju. Oni koji se u grad pokušaju "prošvercati" suočit će se s kaznama od 100 do 450 eura. Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njen najveći izvor prihoda. Smatra se glavnim krivcem za porast cijena nekretnina i pad broja stanovnika. 

Prema podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82 hiljade, nego što ima stanovnika. A njihov broj je sa 100 hiljada sredinom 70-ih godina prošlog vijeka, pao na 53 hiljade.  Gradonačelnik Luiđi Brunjano (Luigi Brugnano) smatra da bi venecijanska šema naplate mogla biti model za ostale evropske gradove koji muku muče s masovnim turizmom. 

- Uvjeren sam da su ovakve mjere samo početak suzbijanja masovnog turizma - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.