REAKCIJE

Rusija tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji ilegalno

Vašington će poslati oklopna vozila i vojnike da štite naftna polja da ne bi pala u ruke militanata Islamske države

Rusko ministarstvo odbrane: Američki vojnici u istočnoj Siriji štite krijumčare naftom. Agencije

Fena

26.10.2019

Rusko ministarstvo odbrane danas je osudilo američke planove da održi i osnaži američko vojno prisustvo u Siriji, nazvavši ih "međunarodnim banditizmom", motiviranim željom da se zaštite krijumčari naftom, a ne istinskim sigurnosnim brigama. 

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u petak da će Vašington poslati oklopna vozila i vojnike da štite naftna polja, kako ne bi pala u ruke militanata Islamske države.  Njegovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) u ovom mjesecu povukao oko hiljadu američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, u potezu koji je nagnao Tursku da pokrene prekograničnu ofanzivu protiv kurdske milicije (YPG), bivše američke saveznice u borbi protiv Islamske države. 

Trampova odluka naišla je na ljutite reakcije iz Kongresa, uključujući i one ključnih republikanskih političara koji povlačenje smatraju izdajom Kurda i potezom koji bi omogućio jačanje Islamske države.  Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da Vašington nema mandat po međunarodnom ili američkom pravu da pojača svoje vojne prisustvo u Siriji i da njegov plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji. 

- Stoga su trenutne akcije Vašingtona, osvajanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji, jednostavno rečeno, međunarodni banditizam - navodi se u saopćenju.

Rusko ministarstvo dodaje da američki vojnici i privatne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare naftom koji zarađuju oko 30 miliona eura mjesečno.  Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad) i pomogla mu je da preokrene trend krvavog sirijskog građanskog rata u svoju korist, dugo vremena tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.