SPAŠAVANJE

Brod "Ocean Viking" sa 104 migranta traži sigurnu luku

Francuske humanitarne organizacije koje upravljaju brodom saopćile su da su zatražile dozvolu da se brod usidri ili u Italiji ili na Malti

Brod ''Ocean Viking'' na moru sa 104 migranta. Agencije

Fena

26.10.2019

Humanitarni spasilački brod "Ocean Viking" ostao je na moru sa 104 migranta, sedmicu dana nakon što ih je spasio kod libijske obale, uprkos planovima Evropske unije da ubrza proces njihovog prihvatanja. 

Francuske humanitarne organizacije SOS Mediterranee i Doktori bez granica, koje upravljaju brodom, saopćile su da su zatražile dozvolu da se brod usidri ili u Italiji ili na Malti. SOS Mediterranee saopćio je, ipak, da do sada nije bilo nikakvog odgovora.

SOS Mediterraneeu ponuđena je ranije Libija kao sigurna luka, ali je odbio uploviti u libijske vode. Ta humanitarna organizacija tvrdi da, "sudeći po međunarodnom pravu, nijedna Luka u Libiji ne može se smatrati sigurnom".

Samo sedam država članica Evropske unije pristalo je na plan "po brzom postupku" relociranja tražilaca azila, i u roku od četiri sedmice vraćanja onih koji nemaju pravo da dobiju azil. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.